«Ριζώνουν» στο Προεδρικό οι αποσπασθέντες υπάλληλοι - Τι λέει ο Οδυσσέας - Πως απαντά το Προεδρικό

«Ριζώνουν» στο Προεδρικό οι αποσπασθέντες υπάλληλοι - Τι λέει ο Οδυσσέας - Πως απαντά το Προεδρικό

Σαφείς παρατηρήσεις σε έκθεσή του για την Προεδρία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν θεωρεί απαραίτητες όλες τις αποσπάσεις που γίνονται για την Προεδρία γι’αυτό θέτει ακόμα και την κατάργησή τους. Χαρακτηριστικά, σε ειδική εκθεσή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Γενικός θεωρεί ότι πολλοί αποσπασθέντες παραμένουν μέχρι και οκτώ χρόνια στην Προεδρία ριζώνοντας εκεί για τα καλά.

Διαβάστε επίσης: Οδυσσέας: Τόσο πληρώνονται οι συνεργάτες του Προεδρικού (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Στην ειδική έκθεση τονίζεται ότι στην Προεδρία αποσπάστηκαν 16 άτομα από άλλες Υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και έξι εκπαιδευτικοί με παραχώρηση υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται, σε κάποιες περιπτώσεις οι λειτουργοί απασχολούνται στην Προεδρία είτε πριν από την έγκριση της απόσπασής τους, είτε πριν από την ανανέωση αυτής.

odysseas michaelides 800x500 c

Ο Γενικός Ελεγκτής διερωτάται κατα πόσον οι αποσπάσεις αυτές είναι απαραίτητες ή πρέπει να καταργηθούν. Ταυτοχρόνως, ο Γενικός Ελεγκτής επειδή με βάση την έκθεσή του δεν υπάρχει σαφήνεια στα καθήκοντα που εκτελούν τότε δεν μπορεί να διαφανεί η αναγκαιότητα αυτών των αποσπάσεων.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι οι αποσπασμένοι λειτουργοί παρά να βρίσκονται στην Προεδρία ίσως θα μπορούσαν να βρίσκονταν στα αρμόδια Υπουργεία βοηθώντας στο κυβερνητικό έργο τους Υπουργούς τους.

Δυσφορία και απογοήτευση

Δυσφορία και απογοήτευση επικρατεί στο Προεδρικό από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Προεδρικό και ειδικότερα για τις αναφορές στο κομμάτι των αποσπαθέντων δημοσίων λειτουργών.


Πηγές του Προεδρικού όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν το συγκεκριμένο σημείο και τις αναφορές του Ελεγκτή ότι ίσως κάποιοι θα ήταν πιο αποδοτικοί εάν παρέμεναν στα Υπουργεία, ανέφεραν: «Ποιος μπορεί να κρίνει εάν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι αποδοτικοί εκτός από τον Πρόεδρο. Μιλούν για τους εκπαιδευτικούς. Ξέρετε ότι υπάρχουν καταρτισμένοι φιλόλογοι που χρειάζονται για τα συγγράμματα και τις ομιλίες. Εάν ο Πρόεδρος είναι ευχαριστημένος γιατί να αλλάξουν; Κανείς δεν ρώτησε την Ελεγκτική Υπηρεσία για να τοποθετηθεί και να κρίνει. Εδώ μιλάμε για το υπέρτατο αξίωμα και υπηρεσία το Προεδρικό».