ΥΠΕΣ: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί περί ιδιοκτησίας του ΕΒΚΑΦ για την πόλη της Αμμοχώστου

ΥΠΕΣ: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί περί ιδιοκτησίας του ΕΒΚΑΦ για την πόλη της Αμμοχώστου

Όλα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, απαντώντας σε ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρει, σε συνέχεια των μεθοδεύσεων των κατοχικών δυνάμεων, που αφορούν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, γίνεται προσπάθεια να «τεκμηριώσουν» ότι η πόλη είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τατάρ: Θέλουν να ανοίξουν σταδιακά τα Βαρώσια

«Στη προσπάθεια τους αυτή, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, το οποίο κατέχουν αυτούσιο από το 1974, καθώς επίσης του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Κερύνειας, όπως επίσης και μέρος των Κτηματικών Μητρώων και αρχείων της Λευκωσίας που κατέχουν από το 1963», αναφέρεται.
 
Αν θέλουν να μιλήσουν σε μια σημερινή προσπάθεια διακρίβωσης, αναφέρει ο ΥΠΕΣ, πρέπει να επιτρέψουν την ανοικτή χρήση των Μητρώων και Αρχείων αυτών, μέσα από τα οποία θα διαφανεί με σαφήνεια όλο το ιστορικό της ακίνητης ιδιοκτησίας της Κύπρου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
 
Σημειώνει ότι η ιστορία της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο δεν ξεκίνησε με την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική αυτοκρατορία ούτε και το 1858 με την εισαγωγή του Οθωμανικού κώδικα γαιών, κατ΄ αναλογία  του Ναπολεόντειου κώδικα στην Ευρώπη, ούτε βέβαια το 1878 με την ενοικίαση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
 «Η γη της Κύπρου άνηκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση τους εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας», αναφέρει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ
 
Προσθέτει ότι, τα Κτηματικά Μητρώα και το Κτηματολογικό αρχείο της Κύπρου καταγράφουν την ιστορία αυτή και πρέπει όλοι να την σεβαστούν και όχι να την χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν όπως βολεύει άλλες ενέργειές τους.
 
Εξηγεί επίσης ότι η ιστορία του Κτηματολογίου της Κύπρου πάει πίσω στο 470 π.χ. όπου συντάχθηκε η περίφημη  ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου η οποία βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και αποτελεί τον πρώτο γραπτό τίτλο ιδιοκτησίας,  με τον οποίο ο Βασιλιάς του Ιδαλίου Στασίκυπρος και οι κάτοικοι του Βασιλείου του Ιδαλίου έδωσαν στον γιατρό Ονήσιλο και στην οικογένειά του την γη μεταξύ Ιδαλίου και Αλαμπρατίας σε αντάλλαγμα για την περίθαλψη των τραυματιών στον πόλεμο με τους Πέρσες.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
«Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν έχουν καμία υπόσταση. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ