Ανάλυση: Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου - Κίνδυνοι για την Κύπρο

Ανάλυση: Ο πυρηνικός σταθμός στο Άκιουγιου - Κίνδυνοι για την Κύπρο

Ο βουλευτης Χ. Θεοπέμπτου δίνει το στίγμα στο Newsbomb

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι θέλει να καταστεί ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στη διεθνή σκακιέρα. Οι προσπάθειες αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκιουγιου. Το Νewsbomb επιχειρεί να αναλύσει τα δεδομένα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή. Καθοριστικές είναι οι απαντήσεις που μας παραθέτει ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
 
 
Από τι κινδυνεύει η Κύπρος
 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κύπρο είναι   οι διαρροές ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα αλλά κυρίως στα νερά εφόσον οι σταθμοί κτίζονται συνήθως κοντά σε μεγάλες μάζες νερού (ποταμούς, λίμνες και θάλασσες) για να χρησιμοποιούν το νερό για ψύξη. Στην περίπτωση του Άκιουγιου αυτός θα κτιστεί στα παράλια απέναντι από την Κύπρο.  
 
θεοπεμπτου
 
 
O κίνδυνος των τρομοκρατών
 
Αναλύοντας τους μεγαλύτερους κινδύνους ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι «μια μεγάλη ανησυχία είναι η μετακίνηση ραδιενεργών υλικών από και προς το σταθμό σε μικρή απόσταση από τη εμπόλεμη ζώνη με τις μεγάλες μετακινήσεις οπλισμού και ανθρώπων. Η λήψη μέτρων ασφαλείας θα είναι δύσκολη και ο κίνδυνος είναι να μην καταλήξει τέτοιο υλικό σε λάθος ανθρώπους όπως πχ σε τρομοκράτες. Παράλληλα κοντά στο σταθμό προγραμμάτισαν την κατασκευή ενός Κέντρου Τεχνολογίας όπου θα μπορεί η Τουρκία να ασχοληθεί με την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου».
 
 
 
Εάν θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το Σταθμό ο βουλευτής είπε:
 
«Η λειτουργία ενός και μόνο τέτοιου σταθμού απαιτεί μεγάλο αριθμό πολύ εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο δεν υπάρχει στην Τουρκία αυτή τη στιγμή. Υπάρχει επομένως ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ποιότητα της κατάρτισης και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Φυσικά τα πρώτα χρόνια όλα θα είναι υπό την επίβλεψη της Ρωσίας. Αν όμως μια τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένη χώρα όπως η Ιαπωνία είχε πρόβλημα με το σταθμό της, η ανησυχία είναι δικαιολογημένη».
 
Η σεισμογενής περιοχή
 
Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια σεισμογενής περιοχή πόσο επηρεάζει, ο κ. Θεοπέμπτου ήταν ξεκάθαρος: «Όλη η περιοχή είναι σεισμογενής και ιδιαίτερα η περιοχή όπου θα γίνει ο σταθμός του Άκιουγιου. Σίγουρα οι μηχανικοί μπορούν να σχεδιάσουν ένα ανθεκτικότερο στους σεισμούς σταθμό, αλλά το ερώτημα είναι αν θα διατεθούν τα απαιτούμενα αυξημένα κονδύλια από την Τουρκία».
 
Ακούγιου 640x384
 
Ερωτηθείς γιατί μια χώρα οδηγείται στην παραγωγή πυρηνικού Σταθμού, ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε: «Αν δεν υπολογίσει κάποιος τα δις που χρειάζονται για την κατασκευή του σταθμού, αν δεν επεξεργάζονται τα απόβλητα αλλά απλά αποθηκεύονται τότε η παραγωγή του ηλεκτρισμού έχει πολύ χαμηλό κόστος.
 
Τα σχέδια της Τουρκίας
 
Η Τουρκία έκλεισε το 2011 και το 2013 δυο συμφωνίες, με τη ρωσική Rosatom και ένα γαλλο-ιαπωνικό κονσόρτιουμ, για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στο 'Ακιουγιου και στη Σινώπη. Το ένα πρόγραμμα φτάνει τα 20 δις ευρώ και το άλλο τα 22.
 
 
Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με χαμηλό μεν εμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας εκ νέου το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο να μπορεί να προχωρεί από μόνη της στον εμπλουτισμό του ουρανίου, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για παραγωγή καυσίμου και δη πλουτωνίου (ακτινοβολία ουρανίου σε πυρηνικό αντιδραστήρια), για στρατιωτικούς σκοπούς.