Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Τι ανακοίνωσαν τα κόμματα

Ανακοινώσεις εξέδωσαν το κόμματα για την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος Αναστασιάδης: Μετέφερε συγκεκριμένη πρόταση για όρους αναφοράς στον Ακιντζί

Αυτούσιες οι ανακοινώσεις: 

 

ΔΗΚΟ: "Ως θετική, θα μπορούσε να αξιολογηθεί η επαναφορά της προσπάθειας για σύμπηξη όρων αναφοράς, για να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία."

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

"Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, το Δημοκρατικό Κόμμα εκτιμά ότι η Ε/κ πλευρά, δυστυχώς, συζητά στη βάση των τουρκικών αξιώσεων. Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς να έχουν τερματιστεί οι τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί υπαναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από τις προηγούμενες, δικές του εξαγγελίες.

Επίσης, η χρονική στιγμή της πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης, δηλαδή μετά που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παρέχει την ευκαιρία στον κατοχικό ηγέτη να δημιουργήσει την εικόνα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Ως θετική, θα μπορούσε να αξιολογηθεί η επαναφορά της προσπάθειας για σύμπηξη όρων αναφοράς, για να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

 Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την έντονη άποψη, ότι το περιεχόμενο των όρων αναφοράς, που θα μπορούσε να αποδεχτεί η Ε/κ πλευρά, πρέπει να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιου και να είναι τέτοιο, ώστε να αποκλείει το «κλείδωμα» απαράδεκτων προνοιών και επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκληφθούν οι όποιοι όροι αναφοράς ως «ενδιάμεση συμφωνία»."
 
 
ΑΚΕΛ: "Θεωρούμε ότι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης μπορεί να ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού προβλήματος"
 
Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προοπτική επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Ως ΑΚΕΛ ευελπιστούμε ότι η νέα συνάντηση στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζειν Χολ Λουτ θα ανοίξει το δρόμο για την διεξαγωγή της τριμερούς συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ. Η οποία με τη σειρά της θα προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος για πραγματοποίηση άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Καλούμε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αρθούν στο ύψος των ιστορικών στιγμώνκαι με θάρρος και αποφασιστικότητα να πείσουν το ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμοι για τριμερή συνάντηση που θα έχει νόημα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ προφανώς αναμένει από τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου στη ξεκάθαρη πορεία που ο ίδιος  πρότεινε τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Δηλαδή, συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά, επαναβεβαιώνοντας όλες τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του άτυπου εγγράφου για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

 Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης μπορεί να ανοίξει το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού προβλήματος.
 
ΕΔΕΚ: "Σε ότι αφορά τα ζητήματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε, φαίνεται ότι αυτά κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση."
 
Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Στη βάση των όσων δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης με τον κ. Ακιντζί, ως ΕΔΕΚ εκφράζουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν ανέλαβε οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ούτε κατέληξε σε οποιαδήποτε συμφωνία για τα επίμαχα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε αναφορικά με το φυσικό αέριο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και για τα θέματα της Αμμοχώστου, φαίνεται ότι αυτά κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση.

 Λεπτομερή σχολιασμό για τα θέματα της συνάντησης θα μπορούμε να κάνουμε μετά από την ενδελεχή ενημέρωση που αναμένουμε να έχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 
 
 
ΔΗΣΥ: "Kαλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουμε με θετικό τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας"
 
Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η σημερινή, άτυπη, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη βάση συγκεκριμένων βημάτων όπως αυτά αποφασίστηκαν από κοινού.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε ενθαρρυντικές τις σημερινές εξελίξεις, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της σταδιακής δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών.  

Υπό αυτό το πρίσμα, γι’ άλλη μια φορά, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουμε με θετικό τρόπο τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε μέσα από ενότητα και συστράτευση να επιτύχουμε τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, εντός Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, των ψηφισμάτων των ΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες.  

Αλληλεγυή: "Η λογική λέει ότι θα ήταν καλύτερο να αναμένουμε την άφιξη της ειδικής εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ όπου θα διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τ/Κ πλευράς κατά τη συζήτηση των όρων αναφοράς."

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

"Έχουμε διεξέλθει με προσοχή τις λιτές ανακοινώσεις που έγιναν ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της ΚΔ με τον κατοχικό ηγέτη.

 Δυστυχώς με όσα έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι συζητούμε κάτω από τους όρους της κατοχικής Τουρκίας. Το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν διαφωνεί με το διάλογο με την άλλη πλευρά αρκεί να γίνεται στη βάση αρχών και όχι στα πλαίσια της αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

 Η εσπευσμένη προσέλευση σε συνομιλίες, έστω και άτυπες, με τη δοσμένη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας  δεν βοηθούν και αντίθετα δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις. Πόσω μάλλον όταν χθες μάλιστα, ολόκληρη σχεδόν η τουρκική στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Τούρκο Υπ. Άμυνας έκανε απόβαση στα Κατεχόμενα για τον εορτασμό της 55η επετείου από τους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας.

 Η λογική λέει ότι θα ήταν καλύτερο να αναμένουμε την άφιξη της ειδικής εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ όπου θα διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τ/Κ πλευράς κατά τη συζήτηση των όρων αναφοράς. Καλό θα ήταν να σπεύδουμε βραδέως γιατί όποιος καεί στο χυλό φυσά και στο γιαούρτι."

Συμμαχία Πολιτών: "Θεωρούμε θετικό το γεγονός πως ο ΠτΔ διατύπωσε ξεκάθαρα την άποψη πως η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη για το φυσικό αέριο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή."

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

"Θεωρούμε καταρχήν θετικό το γεγονός πως ο ΠτΔ διατύπωσε ξεκάθαρα την άποψη πως η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη για το φυσικό αέριο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Θετικό είναι επίσης το γεγονός πως δεν έγινε αποδεκτή η όποια ιδέα για διεθνή πενταμερή διάσκεψη. Πάγια θέση μας είναι πως μια νέα διάσκεψη χωρίς καλή προετοιμασία και χωρίς ξεκάθαρη δέσμευση από την Τουρκία ότι είναι έτοιμη να υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις της στις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, θα οδηγήσει σε μια νέα αποτυχία με δυσμενή αποτελέσματα για την δική μας πλευρά. Το ίδιο στηρίζει και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και το ξεκαθάρισε στην τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο.

Όσον αφορά στη συζήτηση για τα ΜΟΕ. Έχουμε καταθέσει την πρόταση μας στο τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών. Για εμάς το επόμενο πακέτο ΜΟΕ που θα συζητηθεί θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Αμμόχωστο και όσα καταγράφονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Δεν μπορούμε πλέον να συζητούμε μόνο ΜΟΕ που ευνοούν την άλλη πλευρά.

Τέλος, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε πως συνολική άποψη και εικόνα θα έχουμε μετά την ενημέρωση που θα έχουμε από τον ΠτΔ. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πάγια θέση μας πως σε τέτοιες στιγμές οφείλουμε να παραμείνουμε σοβαροί και ενωμένοι. Ο εχθρός μας είναι η κατοχή και τα τετελεσμένα που δημιούργησε."