Προδρόμου: «Eίναι το ΑΚΕΛ που θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις»

Προδρόμου: «Eίναι το ΑΚΕΛ που θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις»

Χωρίς τέλος ο ''πόλεμος'' ανακοινώσεων κυβέρνησης - ΑΚΕΛ

Συνεχίζεται ο ''πόλεμος'' ανακοινώσεων κυβέρνησης -  ΑΚΕΛ με αφορμή το δημοσίευμα που εμπλέκει την Κύπρο και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων.

Σε ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι ''εάν το ΑΚΕΛ, όπως δείχνει η επιμονή του, δίνει πίστη στους συκοφαντικούς υπαινιγμούς και στην απόπειρα να δημιουργηθούν σκιές για τη χώρα μας, τότε σε σχέση ειδικά με αυτή την περίπτωση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι το ίδιο που θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις''.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Επειδή το ΑΚΕΛ θεώρησε και σήμερα σκόπιμο να επανέλθει και να επαναφέρει τους ανεδαφικούς συκοφαντικούς ισχυρισμούς κατά της χώρας μας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να επαναλάβουμε τα ακόλουθα:

Πρώτον, το ίδιο το δημοσίευμα που επικαλείται η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ομολογεί ότι τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται δεν μαρτυρούν καμία παράβαση νόμων ή άλλη επιλήψιμη πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φουντώνει η κόντρα για ξέπλυμα χρημάτων: Απαντά και πάλι ο Προδρόμου σε ΑΚΕΛ

Δεύτερο, ότι ανάλογοι ισχυρισμοί για εμπλοκή της Κύπρου σε άνομες διεθνείς συναλλαγές έχουν κατ’επανάληψη εξετασθεί από ερευνητικές και ανακριτικές Aρχές αρκετών κρατών, χωρίς ποτέ να επαληθευτούν ή να προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία. Προξενεί, επομένως, εντύπωση το ότι συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Παρόλα αυτά, εάν το ΑΚΕΛ, όπως δείχνει η επιμονή του, δίνει πίστη στους συκοφαντικούς υπαινιγμούς και στην απόπειρα να δημιουργηθούν σκιές για τη χώρα μας, τότε σε σχέση ειδικά με αυτή την περίπτωση στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι το ίδιο που θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις.

Διότι, από το 2010 και τα επόμενα χρόνια ανάλογα δημοσιεύματα και ισχυρισμοί προβάλλονταν για επιχειρηματικές δραστηριότητες που συσχετίστηκαν με την Κύπρο μέσω πολιτογραφήσεων που αποφάσισε η Kυβέρνηση ΑΚΕΛ-Χριστόφια. Αυτό μαρτυρούν και δηλώσεις του Yπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη που δημοσιεύονταν στη βρετανική εφημερίδα TheGuardian (18 Μαρτίου 2013).

Διότι ο κ. Συλικιώτης, αναφερόμενoς ακριβώς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που στοχοποιούνται από το ηλεκτρονικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται τώρα το ΑΚΕΛ, δήλωνε ότι τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα προσφέρουν  “υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία”, συνάγοντας ότι “ως εκ τούτου λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν την πολιτογράφηση”.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, τον Μάρτιο 2013, οι επικρίσεις ήταν ότι μεταξύ 2007 και 2010 έχει παραχωρηθεί κυπριακή υπηκοότητα κυρίως σε Ρώσους, “μεταξύ των οποίων πλέον διακεκριμένος είναι ο Αμπράμοφ” και αυτή την περίπτωση σχολίαζε ο Yπουργός της Kυβέρνησης ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι “θεωρείται ότι προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Αν λοιπόν το ΑΚΕΛ δίνει σήμερα βάση σε τέτοιους ισχυρισμούς, θα πρέπει μάλλον να απολογηθεί παρά να επικρίνει.

Όσον αφορά το τι έπραξε η σημερινή Kυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, είναι καλά γνωστό μέσα από εκθέσεις της Eιδικής Eπιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Moneyval, όπως και της αμερικανικής Yπηρεσίας FinCEN, που δείχνουν την πρόοδο της Κύπρου στην υιοθέτηση των σχετικών κανόνων, κανονισμών και ασφαλιστικών δικλείδων για την ασφάλεια των συναλλαγών και την αποφυγή παράνομων δραστηριοτήτων. Είναι, επίσης, καλά γνωστό ότι με διορθωτικά μέτρα και κανονιστικές ρυθμίσεις, η Kυβέρνηση είχε πετύχει να μη συγκαταλέγεται πλέον η Κύπρος σε “γκρίζες λίστες”, όπως κατά το παρελθόν είχε συμβεί.