Απέτυχε το ΑΚΕΛ να φράξει τον δρόμο στον Ιωνά για θέση του Γ. Εισαγγελέα

Απέτυχε το ΑΚΕΛ να φράξει τον δρόμο στον Ιωνά για θέση του Γ. Εισαγγελέα

Ο Κ. Κληρίδης τοποθετείται στις 9 Οκτωβρίου - Επιβεβαίωση της newsbomb

Του Στέλιου Ξιουρή

Άδειασμα που μπορεί και να χαρακτηρισθεί σαν πολιτικό χαστούκι δέχθηκε το ΑΚΕΛ με τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε και βάσει των οποίων προσδοκούσε να θέσει φραγμό στον διορισμό του ΙΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Μάλλον μετά την εξέλιξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής να ΕΞΑΛΕΙΨΕ τις όποιες αμφιβολίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό του πολιτικού του τέκνου στο καίριο πόστο του ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Το σχετικό δημοσίευμα της newsbomb, της περασμένης τρίτης υπό τον τίτλο «Φραγμό στον διορισμό Ιωνά στη θέση του Γ. Εισαγγελέα βάζουν Άντρος- ΑΚΕΛ» αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στην Επ. Νομικών, αφού επιβεβαιώθηκε πλήρως η πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να διορίζονται πρώην πολιτειακοί αξιωματούχοι σε καίρια πόστα.

Προφανώς και στο ΑΚΕΛ ΑΓΝΟΗΣΑΝ τα περί ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗΣ και εξόφθαλμης αντισυνταγματικότητας των προτάσεων νόμου, αφού όπως είναι διατυπωμένα συνιστούν παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας , δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας.

Καθημερινό πολιτικό παρασκήνιο ΕΔΩ

Αν και τις προτάσεις νόμου υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ και ως είθισται στην κοινοβουλευτική πρακτική θα έπρεπε να τις παρουσιάσει, εντούτοις εκ μέρους του το « οδυνηρό» εν προκειμένω καθήκον ανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ. Φυσικά θα είχαν και την σχετική ενημέρωση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα παρίστατο στην συνεδρία , αφού μόλις 48 ώρες προηγουμένως …ειδοποιήθηκε και ήθελε , όπως διεμήνυσε χρόνο για τα εν λόγω ΜΕΙΖΟΝΑ ΘΕΜΑΤΑ να μελετήσει…

Πάντως καταπέλτης ήταν η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ αφού θεωρεί ότι οι προτάσεις νόμου ήταν άκρως αντισυναταγματικές και συνέστησε όπως για τροποποιήσεις του συντάγματος, που είναι η ασπίδα του κράτους να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί…

Ξανά στις 9 Οκτωβρίου- Τι διαδραματίστηκε στην Επ. Νομικών

Τροποποίηση του Συντάγματος σε σχέση με τους διορισμούς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και των Βοηθών τους εισηγείται με πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ. Οι προτάσεις τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής Νομικών της Βουλής.

Προβλέπουν ότι στα τέσσερα αξιώματα δεν μπορεί να διοριστούν πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνηση του προέδρου που θα τους διορίσει, πρόσωπα που είναι βουλευτές κατά τον χρόνο του διορισμού και πρόσωπα που κατέχουν θέση στην ανώτατη οργανωτική δομή πολιτικού κόμματος. Οι προτάσεις νόμου προβλέπουν εξαετή θητεία με δικαίωμα μιας ανανέωσης για άλλα έξη χρόνια.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διαφανής και ανοιχτή διαδικασία επιλογής του κατάλληλου προσώπου για τη θέση του γενικού ελεγκτή.  Θα πρέπει, παράλληλα, είπε, να διασφαλιστεί η πολιτική ουδετερότητα του. Παράλληλα, ο κύριος Μιχαηλίδης τάχθηκε υπέρ του καθορισμού, μεγάλης διάρκειας θητείας χωρίς δικαίωμα ανανέωσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παρέστη στην συνεδρία. Σε επιστολή του προς την επιτροπή αναφέρει ότι δεν δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος για μελέτη των προτάσεων νόμου και σημειώνει, όμως ότι επιβάλλεται πριν τη λήψη αποφάσεων για τροποποίηση του Συντάγματος να ακουστεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος παρουσίασε τις δύο προτάσεις νόμου, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Αντρος Κυπριανού, είπε ότι οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα να δώσουμε το μήνυμα ότι το τεκμήριο της πολιτικής αμεροληψίας πρέπει να υπάρχει την ώρα του διορισμού αυτών των σημαντικών πολιτειακών αξιωματούχων.

Βουλευτές μέλη της επιτροπής από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις πρόνοιες των προτάσεων νόμου διατυπώνοντας παράλληλα και εισηγήσεις για περεταίρω προβληματισμό και συζήτηση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, όρισε νέα συνεδρία για τις εννιά Οκτωβρίου στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Γενικός Εισαγγελέας