Σιζόπουλος - Τασούλας: Σηζήτησαν όρους αναφοράς και τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής

Σιζόπουλος - Τασούλας: Σηζήτησαν όρους αναφοράς και τη διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής

Χαρακτήρισε «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» την συνάντηση.

Τους όρους αναφοράς και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ενιαίας πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, έθεσε το απόγευμα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία του κόμματος, χαρακτήρισε «πάρα πολύ ενδιαφέρουσα» την συνάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιλλήκας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αυτοσχεδιάζουμε ενόψει τουρκικών κινήσεων

Αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ έθεσε δύο ζητήματα για συζήτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «το ένα αφορούσε τους όρους αναφοράς και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι «στην ουσία υποδείξαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση αποδοχής των τριών όρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, να αποτελέσουν ενδεχομένως από μόνοι τους το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού».
 
Γιατί ακριβώς, όπως είπε, «και οι τρεις όροι προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά ενώ θέτουν σε σοβαρούς κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Ανέφερε ότι το δεύτερο στοιχείο αφορούσε τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την ανάγκη, στη σημερινή περίοδο των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είπε, «και των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος για τον εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μία ενιαία πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού».
 
«Αναλύσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους συνεργάτες του ότι αυτή η πολιτική θα πρέπει να στηριχθεί πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες», πρόσθεσε.    
 
Αυτοί οι πυλώνες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, είναι «ο πολιτικός πυλώνας με συγκεκριμένες δράσεις στα Ηνωμένα Έθνη και στην ΕΕ, ο ενεργειακός πυλώνας με περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών, αξιοποιώντας εμπλεκόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή για την ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο στρατιωτικός πυλώνας με προεξάρχουσα», όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «την επανενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου αλλά και την παρουσία αυξημένα αριθμητικά και οπλικά ελληνικού στρατού στην Κύπρο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας αξιόπιστης υποστήριξης των δύο πολιτικών πυλώνων, του πολιτικού και του ενεργειακού».
 
«Είναι προφανές, χωρίς μία υποτυπώδη και αξιόπιστη στρατιωτική συνδρομή, η πολιτική και ενεργειακή διάσταση του προβλήματος στην ουσία είναι έπεα πτερόεντα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων «εκφράστηκε πως τα όσα έχει ακούσει είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα», προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος (ο Πρόεδρος της Βουλής) με τους συνεργάτες του να αξιολογήσει τα όσα έχει ακούσει και ενδεχομένως να ληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες ή να γίνουν εκείνες οι μεθοδεύσεις που σταδιακά η κοινή πολιτική Ελλάδας και Κύπρου να πάρει σάρκα και οστά».

Πηγή: ΚΥΠΕ