ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πολιτική ισότητα των Τ/κ «τορπιλίζει» το Κυπριακό

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η πολιτική ισότητα των Τ/κ «τορπιλίζει» το Κυπριακό

Το Κυπριακό σε κρίσιμη καμπή - Η πίεση των Η.Ε. και το μπαϊράκι του Ακιντζί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Κυπριακό μπαίνει ίσως σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Μετά τον «μαραθώνιο» όπως αποδείχθηκε της επίσκεψης Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο μεταξύ 30 Αυγούστου και 06 Σεπτεμβρίου,  τα Ηνωμένα Έθνη αποσκοπούν σε μια προσπάθεια για να δουν τις προθέσεις των δυο ηγετών του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.  Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι στη Νέα Υόρκη δεν θα γίνει τριμερής (ΠτΔ, Ακιντζί - Γκουτέρες), αλλά οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν σε χωριστές συναντήσεις με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
 
 
 Που «κολλά» η διαδικασία
 
Κλειδί για την ομαλότητα των συναντήσεων είναι οι Όροι Αναφοράς. Δηλαδή: To πακέτο εκείνο που θα αποτελέσει τη βάση και θα οδηγήσει στη συνέχεια των συνομιλιών. Στο τραπέζι υπάρχουν τρία δεδομένα. 1, Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου 2014. 2, Οι συγκλίσεις που οδήγησαν στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2017. 3. Το Πλαίσιο Γκουτέρες που ο ΓΓ του ΟΗΕ υπέβαλε στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.
 
 
 
Η διαδικασία όμως «κολλά» στην πολιτική ισότητα. Πρόκειται για το  δεδομένο εκείνο που εν πολλοίς οδήγησε στην κυπριακή τραγωδία λόγω της αντίδρασης των Τ/κ υπό τις οδηγίες της Άγκυρας. Εξήντα σχεδόν χρόνια μετά ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έστησε «μπαϊράκι» ζητώντας αποδοχή της πολιτικής ισότητας .  Σημειώνεται ότι από την Πράξη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούσαν μειονότητα. Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι είχαν δυσανάλογα αξιώματα από αυτά που τους  αναλογούσαν πληθυσμιακά.
 
cyprus swiss talks 3
 
 Δηλαδή:
 
Eνώ αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού οι Τ/κ εξασφάλισαν  αποτελεσματική πολιτική ισότητα που μεταφράζεται σε ποσοστό 50% -50%. 
 
Οι Τ/κ συμμετείχαν  στις εξουσίες με ποσοστό 30%
 
Οι Τ/κ διατηρούσαν το  40% των θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία.
 
 
 
Πέραν από τους αριθμούς, η πολιτική ισότητα είχε και μια άλλη σοβαρή πτυχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν Ελληνοκύπριος και ο  Αντιπρόεδρος Φαϊζέλ Κουτσιούκ Τουρκοκύπριος.
 
Ο Αντιπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων είχε τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο, αλλά είχε τη δύναμη του βέτο. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στο εννιαμελές Υπουργικό Συμβούλιο, ο Ε/κ Πρόεδρος διόριζε έξι Υπουργούς και ο Τ/κ Αντιπρόεδρος τρεις Τ/κ. Με τη δύναμη του βέτο η τ/κ κοινότητα εξασφάλισε την πολιτική ισότητα που οδήγησε στην τουρκανταρσία του 1963, στην τουρκική εισβολή του 1974 και στην συνεχιζόμενη κατοχή.
 
anastasiadis eroglou 660
 
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητεί  όπως στους όρους αναφοράς (αυτό το οποίο στην ουσία φέρνει σε τέλμα τη διαδικασία) να τεθεί ως όρος η αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Ωστόσο, πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού το συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται στους όρους αναφοράς τόσο από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όσο και από το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου.
 
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η επίλυση του Κυπριακού βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. 
 
Η επιμονή Ακιντζί
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένει στην πολιτική ισότητα αφού με αυτό τον τρόπο ίσως επιτύχει οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της κεντρικής Κυβέρνησης να κρίνονται  μόνο από τη θετική ή αρνητική ψήφο  ενός Τουρκοκύπριου Υπουργού. Η ε/κ πλευρά είναι κάθετα αντίθετη θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι Τ/κ ως μειονότητα θα επιβάλλονται των Ε/κ.