Α. Νεοφύτου: Στήριξη από Κίνα για καταδίκη τουρκικών προκλήσεων και νηφαλιότητα στα εθνικά θέματα

Α. Νεοφύτου: Στήριξη από Κίνα για καταδίκη τουρκικών προκλήσεων και νηφαλιότητα στα εθνικά θέματα

«Θέλω να μοιραστώ με τους συμπολίτες μας τις έγνοιες αλλά και τις ανησυχίες που έχουμε ως ΔΗΣΥ για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας»

Τη στήριξη της Κίνας για καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στις παράνομες ενέργειες που γίνονται από το κατοχικό καθεστώς στα Βαρώσια, ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία πολιτική
 
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Huang Xingyuan για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ζήτησαν τη στήριξη της Κίνας στο να υπάρξει μια καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και των παράνομων ενεργειών, που γίνονται από τουρκικής πλευράς στα Βαρώσια.
 
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η θέση της Κίνας ήταν πάντα υποστηρικτική στο θέμα της Κύπρου και αυτή «στηρίζεται σε θέματα αρχής». Ευχαρίστησε δε τον Πρέσβη για τη συνεχή, αντικειμενική και διαχρονική στήριξη στη δική μας υπόθεση.
 
Κατάσταση στην περιοχή

Ο κ. Νεοφύτου, στις δηλώσεις του, κάλεσε όλους να χειρίζονται με νηφαλιότητα και σωφροσύνη τα εθνικά ζητήματα γιατί προέχει η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα.
 
«Θέλω να μοιραστώ με τους συμπολίτες μας τις έγνοιες αλλά και τις ανησυχίες που έχουμε ως ΔΗΣΥ για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι «γι’ αυτό και πρέπει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη και νουσιμάδα να χειριζόμαστε τα εθνικά μας ζητήματα. Η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση αυτήν την περίοδο είναι στη γειτονιά μας. Το μείγμα είναι εκρηκτικό. Τα τελευταία συμβάντα στα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας, η ένταση που έχει δημιουργηθεί, η χρονίζουσα διαφορά μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η αστάθεια στην Συρία, οι παρεμβάσεις της Τουρκίας, η εμπλοκή των μεγάλων συμφερόντων Αμερικής και Ρωσίας, αυτό το μείγμα είναι πολύ επικίνδυνο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι καμιά φορά «πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να προετοιμαζόμαστε και αν ακόμα οι συρράξεις είναι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη χώρα μας, τα ατυχήματα δεν μπορεί να αποκλείονται».
 
Για το λόγο αυτό, «χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη στο χειρισμό ευαίσθητων ζητημάτων γιατί προέχει η ασφάλεια και η σταθερότητα στη χώρα μας».
 
Σε ερώτηση αν απευθύνεται στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι «καλό στο εσωτερικό μέτωπο να είμαστε ενωμένοι γιατί καθημερινά βρίσκουμε επουσιώδη ζητήματα να οξύνουμε το πολιτικό κλίμα, να κατασπαταλούμε το χρόνο και την ενέργειά μας στο να μαχαιρώνουμε ο ένας τον άλλο και δεν αφήνουμε χρόνο να διαβάσουμε, να πληροφορηθούμε και να καταγράψουμε τι γίνεται στην γειτονιά μας» η οποία είναι «ένα εκρηκτικό μείγμα, είναι ένα ναρκοπέδιο. Εύχομαι να υπάρξει εκτόνωση αυτής της κατάστασης γιατί αν συνεχίσει αυτή η ένταση, δεν ξέρω ποιο αποτέλεσμα θα έχει για την περιοχή και για όλους μας».
 
Ερωτηθείς αν προτίθεται να μεταβεί στις ΗΠΑ ή να αναλάβει εκστρατεία ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν προγραμματίζει οποιοδήποτε ταξίδι στις ΗΠΑ. Όμως το κόμμα του προγραμματίζει επαφές στην Ευρώπη, ενόψει και του Κογκρέσου που θα έχει το ΕΛΚ στις 21 Νοεμβρίου.

«Έχουμε σειρά προγραμματισμένων επαφών σε ευρωπαϊκές χώρες για να μεταφέρουμε και την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλά και να ζητήσουμε τη στήριξη των αδελφών κομμάτων στο ΕΛΚ για καταδίκη ενεργειών όπως αυτές που ζούμε από την Τουρκία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ