Ντέρμπι για την 56η έδρα στη Βουλή - Εκτάκτως στην Επ. Νομικών

Ντέρμπι για την 56η έδρα στη Βουλή - Εκτάκτως στην Επ. Νομικών

Οι δυο προτάσεις και οι τάσεις που διαμορφώνονται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

To μείζον ζήτημα της 56ης έδρας συζητείται σήμερα Παρασκευή εκτάκτως στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Οι βουλευτές θα συζητήσουν το θέμα που ταλαιπωρεί τη Βουλή τα τελευταία δυο χρόνια μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου για την περίπτωση Γ. Παπαδόπουλου.  Φαίνεται ότι για την 56η έδρα θα γίνει μεγάλο ντέρμπι στη Βουλή και τα κόμματα θα δώσουν τις  απόψεις τους, αφού προνοείται τροποποίηση του Συντάγματος με πλειοψηφία ⅔.
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας
 
Στο τραπέζι θα βρεθούν δυο προτάσεις νόμου με στόχο την τροποποίηση του Συντάγματος. Οι προτάσεις κατατέθηκαν η πρώτη από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα και η δεύτερη από τους προέδρους ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και τον βουλευτή της Αλληλεγγύης. H πρόταση Γιωργάλλα καλύπτει την 25η τροποποίηση του Συντάγματος και αναφέρει  ότι: σκοπός είναι να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρας μετά από αποχώρηση βουλευτή από κομματική ομάδα η από πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγη στη Βουλή. Η πρόταση κατατέθηκε αφού διαχρονικά βουλευτές αποχωρούν από το κόμμα που εξελέγησαν, ανεξαρτητοποιούνται ή εντάσσονται σε άλλο κόμμα με αποτέλεσμα να προκαλείται αλλοίωση του εκλογικού σώματος.
 
 
Η πρόταση των τριών δίνει τη λύση στην 56η έδρα μέσα από την 24η τροποποίηση του Συντάγματος αφού προνοείται: H πλήρωση βουλευτικής έδρας σε περίπτωση μη κατάληψης ή αποποίησής της λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας όπως εκφράζεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, η κάθε έδρα καταλήγει στον κομματικό συνδυασμό που ανήκει.
 
 
 
Δεν θέλουν ανεξάρτητους βουλευτές
 
Παράλληλα, η συζήτηση θα ανάψει σε σχέση με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Οι προτάσεις νόμου δεν ξεκαθαρίζουν εάν μέσα από τις τροποποιησεις καλύπτονται οι ανεξάρτητοι ή διαγραφέντες βουλευτές. Πρόκεται για ένα «αγκάθι» στη συζήτηση που θα προκαλέσει ένταση συζήτηση με ποικίλες αντιδράσεις. Ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει ότι η 56η έδρα πρέπει να κριθεί σε εκλογική αναμέτρηση, ενώ το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί αναγκαία τη νομοθετική ρύθμιση. Η ΕΔΕΚ αναμένει τη συζήτηση  με δεδομένη τη θέση της όπως διατυπώνεται μέσα από την πρόταση που συνυπογράφει ο πρόεδρός της.
 
vouli e1473161581887 1
 
Η θέση των Οικολόγων μέσω του προέδρου τους Γιώργου Περδίκη είναι ότι: «Η πλειοψηφία της Βουλής έχει αποδεχθεί τον εκβιασμό των μεγάλων κομμάτων ώστε η έδρα να ανήκει στο κόμμα, που σημαίνει ότι οι βουλευτές πλέον θα είναι απευθείας υπόλογοι και υποχείρια του προέδρου του κόμματος, ο οποίος θα μπορεί να διορίζει και να απολύει βουλευτές».