Ενδοοικογενειακή κόντρα Κυβέρνησης (Φωτίου) - ΔΗΣΥ(Χατζηγιάννη) για επανεγκατάσταση εγκλωβισμένων

Ενδοοικογενειακή κόντρα Κυβέρνησης (Φωτίου) - ΔΗΣΥ(Χατζηγιάννη) για επανεγκατάσταση εγκλωβισμένων

Εκ των έσω και από τα δεξιά δέχτηκε τα πυρά ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα

Του Στέλιου Ξιουρή

Εκ των έσω και από τα δεξιά δέχτηκε τα πυρά ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ,  αφού ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ τον κατηγόρησε για τερτίπια και αστυνόμευση όλων εκείνων που επιθυμούν επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα και επιθυμούν να επωφεληθούν των κρατικών σχεδίων.

Έντονος ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε καταπάτηση ελευθερίας διακίνησης λόγω ενός όρου στα σχέδια που προνοεί την παραμονή 4 ημερών στα κατεχόμενα, αναφέροντας χαρακτηριστικά και σε ψηλούς τόνους «ότι δεν θα τους έχουμε φυλακισμένους». Ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει το ελληνικό στοιχείο στα κατεχόμενα και δεν πρέπει να υπάρχει γραφειοκρατία.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Από πλευράς του ο Επίτροπος Προεδρίας επισήμανε ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν είναι αυστηρές και απλώς μπαίνουν για να διασφαλίζεται ότι δεν επωφελούνται των σχεδίων μη δικαιούχοι , σε βάρος άλλων που επιθυμούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.

Ο κ. Φωτίου παρέπεμψε τον βουλευτή του ΔΗΣΥ στις πολλές καταγγελίες που δέχεται , κυρίως για όσους θέλουν επανεγκατάσταση στα μαρωνίτικα χωριά και ως εκ τούτου τίθενται περιορισμοί. Ακόμη τόνισε ότι βοήθεια στους ελέγχους θα δίνεται από τους κοινοτάρχες των κατεχομένων χωριών.

Οι κοινοτάρχες Ριζοκαρπάσου, Αγίας Τριάδας χαιρέτισαν την εξαγγελία των σχεδίων αλλά επισήμαναν ότι θα πρέπει να γίνουν τάχιστα οι ενέργειες και να θεσμοθετηθούν ώστε να προλάβουν την πλήρη τουρκοποίηση.

Προφανώς τα σχέδια μπορούν να επωφεληθούν όσοι είναι κάτω των 45 ετών και έχουν συγγενείς- εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα, οι οποίοι και διατήρησαν τα σπίτια τους με αίμα και μόχθο ή όπως είπε και  κοινοτάρχης  « εφάαν στην μούρη την Τουρτζιά».

Υποβλήθηκαν 150 αιτήσεις

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου παρουσίασε στην Επιτροπή Εγκλωβισμένων της Βουλής, τα δύο σχέδια για τον επανεγκατάσταση εγκλωβισμένων νεαρών ζευγαριών, τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Στόχος είναι η προσέλκυση νεαρών ζευγαριών στην Καρπασία. Οι δικαιούχοι θα δικαιούνται εφάπαξ βοήθεια για στέγαση από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ. Δύο χιλιάδες για αγορά οικοσκευών. Βοήθεια για επαγγελματική αποκατάσταση. Και επίδομα 371 ευρώ το μήνα.

Υποβλήθηκαν ήδη 150 αιτήσεις και αναμένονται και άλλες. Οι 130 είναι για τα μαρωνίτικα χωριά και οι 20 για τα χωριά της Καρπασίας. Ανάμεσα στους αιτητές και οικογένεια με έξι παιδιά. Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι οι κατοχικές αρχές, απέρριψαν από τον κατάλογο των εκπαιδευτικών των κατεχόμενων σχολείων, δύο εκπαιδευτικού και ένα άτομο από το διοικητικό προσωπικό.

Στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ριζοκαρπάσου, φοιτούν 45 παιδιά .

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Σε καλό δρόμο βρίσκονται τα έργα συντήρησης του σχολείου και εξοπλισμού των τάξεων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εγκλωβισμένων Σκεύη Κουκουμά, κατήγγειλε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση αιτήσεων, η οποία φθάνει μέχρι και τον ένα χρόνο.