Περιορισμός των πολιτικών δεινοσαύρων και μάχη για την 56η έδρα

Περιορισμός των πολιτικών δεινοσαύρων και μάχη για την 56η έδρα

Στον επιλαχόντα ή αναπληρωματική εκλογή για 56η έδρα- Δυο θητείες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τρεις για βουλευτές

Του Στέλιου Ξιουρή

Σε μίνι Συνταγματική αναθεώρηση λόγω κομματικών παιγνίων προχωρεί η Βουλή αν και οι διαφωνίες για τον τρόπο κατάληψης κενωθείσας έδρας θα οδηγήσει στις γνωστές συγκρούσεις.

Χωρίς να ξεκαθαρίζει το σκηνικό φαίνεται να διαμορφώνονται δυο σχολές σκέψεις για την κάλυψη της έδρας, αφενός με τους μικρούς και το ΔΗΚΟ που θεωρούν ότι η έδρα πρέπει να πηγαίνει στον επιλαχόντα του κόμματος και αφετέρου με τον ΔΗΣΥ και όσους προαιρούνται (δεν αποκλείεται και το ΑΚΕΛ) που θεωρούν ότι είναι δημοκρατικότερο να γίνεται αναπληρωματική εκλογή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Ακόμη στην συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής που τελείωσε πριν από λίγο, συζητήθηκαν άλλα  δυο μείζονα πολιτειακά θέματα. Συγκεκριμένα μια σημαντική πρόταση νόμου που αφορά περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών και τροποποίηση του Συντάγματος για  μείωση του ηλικιακού κριτηρίων των υποψηφίων βουλευτών.

Προφανώς μ’ αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν οι δεινόσαυροι στην πολιτική…

Στον επιλαχόντα ή αναπληρωματική εκλογή για 56η έδρα

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οδηγείται πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, με την οποία αναμένεται να ρυθμιστεί το ζήτημα για την 56ηέδρα. Θα απαιτηθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την μελέτη προτάσεων νόμων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις οποίες θα καταλαμβάνει την έδρα, ο πρώτος επιλαχών, στο διάστημα μεταξύ ανακήρυξης του υποψηφίου και την διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής.

Η ρύθμιση θα ισχύει:

  1. Στην περίπτωση αδυναμίας κατάληψης της έδρας μετά την εκλογή του υποψηφίου.
  2. Στην περίπτωση άρνησης κατάληψης της έδρας μετά την εκλογή του υποψηφίου.
  3. Και στην περίπτωση θανάτου υποψηφίου, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανακοίνωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει τροπολογία, ώστε να διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή, σε περίπτωση κενωθείσας έδρας μεταξύ ανακήρυξης και διαβεβαίωσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι ουσιαστικά επεκτείνεται η υφιστάμενη νομοθεσία και στις περιπτώσεις κενωθείσας έδρας μεταξύ ανακήρυξης και διαβεβαίωσης ενός υποψηφίου.

Να σημειωθεί ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή προσφυγής από ενδιαφερόμενους στο Ανώτατο Δικαστήριο για ανατροπή της τροποποίησης του Συντάγματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της 56ης έδρας στο παρελθόν είχαμε προσφυγές του Αντρέα Μιχαηλίδη, για την έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό.

 Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Δυο θητείες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και 3 για βουλευτές 

Η Επιτροπή Νομικών μελετά νομοσχέδιο για περιορισμών των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών. Προβλέπει δύο θητείες για τον Πρόεδρο και τρείς συνεχόμενες για τους βουλευτές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι μελετάται το ενδεχόμενο οι τρεις θητείες για τους βουλευτές να είναι είτε συνεχόμενες είτε αθροιστικές.

Επίσης να υπάρξει εξαίρεση για τους αρχηγούς ή επικεφαλής εκλογικών συνδυασμών, δεδομένου ότι εκλέγονται χωρίς σταυροδοσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός, ενώ επεσήμανε ότι το ΑΚΕΛ ρύθμισε εσωτερικά το θέμα και σήμερα ισχύουν οι τρεις θητείες, εξαιρουμένων των ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει όριο για όλες τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο περιορισμός για τους τις θητείες βουλευτών εφαρμόζεται σε ελάχιστες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Επιτροπή υπάρχει προβληματισμός για περιορισμών των θητειών και για τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι ασκούν εκτελεστική εξουσία.

Υποψηφιότητα στα 21 για υποψήφιους βουλευτές 

Η Επιτροπή Νομικών μελέτησε και πρόταση νόμου των Οικολόγων, για τροποποίηση του Συντάγματος και μείωση του ηλικιακού κριτηρίων των υποψηφίων βουλευτών. Δηλαδή να μπορούν υποβάλλουν υποψηφιότητα άτομα 21 ετών και άνω, ενώ σήμερα το όριο είναι τα 25 χρόνια.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι σήμερα το όριο για τους ευρωβουλευτές και τους τοπικούς άρχοντες το όριο είναι τα 21.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι μελέτησαν έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Βουλής για την πρακτική η οποία ισχύει σε 38 κοινοβούλια.

Σε 26 χώρες το όριο είναι τα 18

Σε 7 το όριο είναι τα 21

Σε 4 το όριο είναι τα 25. Μεταξύ αυτών και η Κύπρος και η Ελλάδα.

Σε 2 το όριο είναι τα 40

Και σε 1 το όριο είναι τα 23.