Στ. Κυριακίδου: Το όραμά της για την υγεία ενώπιον του Ευρ. Κοινοβουλίου

Στ. Κυριακίδου: Το όραμά της για την υγεία ενώπιον του Ευρ. Κοινοβουλίου

Οι προτεραιότητές της

Το όραμά της για μια συνεκτική, αποτελεσματική και εξωστρεφή πολιτική υγείας και ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ, χτίζοντας στα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας και στις κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI), παρουσία και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η υποψήφια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. Η υποψήφια Επίτροπος έθεσε μάλιστα ως κορυφαία ανάμεσα στις προτεραιότητές της επικείμενης θητείας της στην Κομισιόν, μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή ολιστική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των επιπτώσεων της νόσου στον πληθυσμό. 
 
 
Συγκεκριμένα κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση η υποψήφια Επίτροπος σημείωσε: “Πολλοί από εσάς με ρώτησαν στο Στρασβούργο για όσα ήλπιζα να επιτύχω κατά την επόμενη θητεία της Κομισιόν. και αυτό είναι στις σκέψεις μου από την πρώτη ημέρα αυτού του ταξιδιού”. “Σε πέντε χρόνια, θέλω να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι:
 
  • - πλησιάσαμε στους πολίτες της Ευρώπης καθημερινά,
  • - βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη,
  • - παρείχαμε πιο υγιεινά και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας,
  • - παραδώσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και μειώσαμε την ταλαιπωρία που προκαλείται από τον καρκίνο,
  • - βεβαιώσαμε ότι η Ευρώπη εργάζεται για όλους τους πολίτες της στον τομέα της υγείας,
 
Αναλυτικά, η υποψήφια Επίτροπος, ξεκινώντας την τοποθέτησή της στα ελληνικά, δήλωσε πως “είναι ιδιαίτερη τιμή” για την ίδια να βρίσκεται “εδώ σήμερα σαν υποψήφια Επίτροπος Υγείας”.
 
“Όλοι γνωρίζουμε ότι τα θέματα Υγείας αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα κάθε Ευρωπαίου πολίτη”, δήλωσε η Στ.Κυριακίδου και δεσμεύθηκε ότι το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει για την ίδια πυξίδα που θα την καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Επίτροπος, εάν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Η Στ.Κυριακίδου επεσήμανε ότι στην ΕΕ οι πολίτες σήμερα απολαμβάνουν “τα υψηλότερα πρότυπα στον κόσμο για την υγεία των ζώων και των φυτών και τα πιο προσιτά, προσβάσιμα και υψηλής ποιότητας συστήματα υγείας”, εξηγώντας ότι η νέα Επιτροπή καλείται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές.
 
Σε ό,τι αφορά την εξάλειψη των ανισοτήτων, η Στ.Κυριακίδου σημείωσε ότι η Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν,”θέλει να ηγηθεί μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που παλεύει για κάνει περισσότερα” και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:¨ “για τη γενιά μας, η Ευρώπη ήταν ένα έργο που δημιουργήθηκε για να φέρει ειρήνη, ευημερία και ενότητα - για τα παιδιά μας, η Ευρώπη πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο”. “Μας λένε δυνατά και ξεκάθαρα για την έντονη επιθυμία τους να ζήσουν σε μια ‘φυσική και υγιή ήπειρο’, σε έναν πράσινο και βιώσιμο πλανήτη”, τόνισε απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής του ΕΚ.
 
“Στέκομαι εδώ ενώπιον σας σήμερα, έτοιμη να δεσμεύσω όλη την ενέργειά μου, όλες τις γνώσεις μου και όλες τις ικανότητές μου για την εξυπηρέτηση αυτών των ευρωπαϊκών σκοπών ως Επίτροπος για την Υγεία για τα επόμενα πέντε χρόνια”, δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.
 
Η ίδια  μάλιστα επεσήμανε ότι η υγεία είναι ένας τομέας όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση “πρέπει να αγωνιστεί για περισσότερα”, τονίζοντας  ότι “δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε με αυτά που έχουμε επιτύχει”.
 
Ανακοίνωσε επιπλέον ότι ταυτόχρονα, θα συνεργαστεί “στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η εφαρμογή και η επιβολή των κανόνων της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, είναι κάτι που ασφαλώς μπορούμε να βελτιώσουμε”.
 
“Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε τη ζημία που προκαλείται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στη δημόσια υγεία όταν δεν τηρούνται οι κανόνες - οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι επιτακτική προκειμένου να πετύχουμε - η  διαφάνεια και η ειλικρίνεια πρέπει να είναι ο φάρος μας”, τόνισε η Στ.Κυριακίδου.
 
“Πρέπει να επιμείνουμε σε θέματα όπως η απάτη τροφίμων που υπονομεύουν την ενιαία αγορά και την εμπιστοσύνη των πολιτών μας”, συμπλήρωσε και υποσχέθηκε να διασφαλίσει “ότι έχουμε τα κατάλληλα μέσα για να διατηρήσουμε  υγιείς τους πολίτες μας και γι `αυτό είναι ζωτικής σημασίας ένα σταθερό ρεύμα προσιτών φαρμάκων”.
 
 
 
 Η αναφορά στον καρκίνο
 
Η Στέλλα Κυριακίδου,  επέλεξε μάλιστα να κλείσει την τοποθέτησή της ενώπιον της Επιτροπής αναφερόμενη στον, καρκίνο, “μια εμβληματική προτεραιότητα για την επόμενη Κομισιόν και πολύ κοντά στην καρδιά μου”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
 
“Το 40% από εμάς θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο στη ζωή μας. Δεν υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν επηρεαστεί κατά κάποιο τρόπο από αυτή την ασθένεια”, σημείωσε λέγοντας ότι “αυτό από μόνο του είναι αρκετός λόγος ώστε ο καρκίνος να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας στον τομέα της υγείας”.
 
Ξεκαθάρισε δε ότι “η καταπολέμηση του καρκίνου θα απαιτεί όλα τα χέρια στο κατάστρωμα και μια πραγματικά οριζόντια προσέγγιση της πολιτικής για την υγεία”.
Ανακοίνωσε δε ότι οραματίζεται ένα “Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου που αγγίζει όλες τις ενέργειες ”, από τη φάρμα στο πιρούνι”, όπως δήλωσε, “το πράσινο new deal, την αντιμικροβιακή αντίσταση, την οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων”.
 
“Πρέπει να φροντίσουμε για την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την έρευνα, την επιβίωση των ασθενών του καρκίνου και την παρηγορητική φροντίδα”, σημείωσε, τονίζοντας ότι “αυτό πρέπει να συμπεριλάβει τομείς και βιομηχανίες εκτός του τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος”.
 
Υπενθύμισε δε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ήδη συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον καρκίνο στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Europa Donna, ως δικηγόρος ασθενών - και συνεχίζει να συνεργάζεται ε την ιατρική κοινότητα, τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τα κοινοβούλια.
 
Αποκάλυψε δε ότι ήταν “ένας από αυτούς που συμμετείχαν στην έγκριση του πρώτου ψηφίσματος για τον καρκίνο του μαστού στο Κοινοβούλιο το 2003”.
 
stella kyriakidoy2 0
 
“Η διαφορά στη ζωή των καρκινοπαθών ήταν πάντα η κατευθυντήρια αρχή μου”, δήλωσε και προσέθεσε: “μιλώντας από προσωπικές εμπειρίες, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή θα συνεχίσει να είναι η καθοδηγητική αρχή στην τρέχουσα αποστολή μου, εάν επιβεβαιωθώ ως Επίτροπος”.
 
Καταλήγοντας η υποψήφια  Επίτροπος ζήτησε επί  της ουσίας να της δοθεί η εξουσιοδότηση να τηρήσει “τις αρχές που πίστευα και πάλεψα πάθος για όλη μου τη ζωή”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Υποσχέθηκε να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κράτη Μέλη, τους ενδιαφερόμενους και τους συναδέλφους της Επιτρόπους “για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ευρώπη”, διευκρινίζοντας ότι όταν εντοπίζουμε τις αδυναμίες στα συστήματά μας, πρέπει να συντονιστούν για να παρουσιάσουν λύσεις, “να δρουν με ενεργητικότητα, φιλοδοξία και δέσμευση”, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές τη δημιουργία “μιας συνεργασίας με βάση την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία”.
 
“Πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να φέρουμε αποτελέσματα”, προέτρεψε η Στ.Κυριακίδου και διευκρίνισε ότι “αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα - για να ζητήσω την υποστήριξή σας για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους μαζί”.
 
 
“Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εμπνεύσουμε, να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τις μελλοντικές γενιές - η ισχύς εν τη ενώσει”, κατέληξε η υποψήφια Επίτροπος.