Νικόλας Παπαδόπουλος: Να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις υπό την απειλή βίας

Νικόλας Παπαδόπουλος: Να μην ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις υπό την απειλή βίας

Τι δήλωσε ο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είτε να υπάρξουν επαφές, είτε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από την απειλή της βίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Είπε ακόμη πως "θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικήσουμε μέτρα κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προωθήσουμε περιφερειακές συμμαχίες που να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τα στρατηγικά μας συμφέροντα, αλλά και να συνεχίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα".

Επεσήμανε πως η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού γίνεται κάτω από τη σκιά των νέων παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας "και για αυτό εμείς θεωρούμε ότι πέραν από την καταδίκη αυτών των ενεργειών, η οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρη και απερίφραστη και θεωρώ πως έτσι είναι, είναι ομόφωνη αυτή η καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πρέπει και η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι άμεση, αποτελεσματική και ανάλογη".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είτε να υπάρξουν επαφές, είτε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις κάτω από την απειλή της βίας. "Κάτι τέτοιο θα στείλει ένα πάρα πολύ επικίνδυνο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η πολιτική του κανονιοφόρου έχει επιτυχία, θα αποθρασυνθεί, θα ενταθεί και η κλιμάκωση των παραβιάσεων που ήδη διαπιστώνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου και θα καταστούν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες για πραγματική και αποτελεσματική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επομένως θα πρέπει η αντίδρασή μας να κινηθεί μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο", ανέφερε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως θεωρεί ότι το μήνυμα της δικής μας πλευράς πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να επαναλάβουμε την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου πως δεν διαπραγματευόμαστε κάτω από την απειλή της βίας.
 
Κάτι τέτοιο θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολες τις συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού, δηλαδή αν υποκύψουμε και διαπραγματευτούμε κάτω από αυτές τις απειλές, καθώς αυτό θα στείλει πολύ επικίνδυνα μηνύματα στην Άγκυρα ότι η πολιτική των προκλήσεων και η επεκτατικότητα είναι αποτελεσματική και όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταχθεί, σημείωσε. Επομένως πρέπει να αποφύγουμε αυτή την παγίδα, πρόσθεσε.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν θέλει να μπει σε μια συζήτηση δημόσια για το ποια μέτρα και ποιες κυρώσεις θα διεκδικήσουμε. Πρόσθεσε πως θα πρέπει αυτές οι προσπάθειες να ξεκινήσουν άμεσα αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει και θα πρέπει σίγουρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε αυτές οι κυρώσεις, αυτά τα μέτρα, να είναι άμεσα, αποτελεσματικά και ανάλογα των παραβιάσεων.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο αντίδρασης που η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι μπορεί να αποδώσει, ο κ . Παπαδόπουλος είπε πως «αυτό μας έχει λεχθεί και εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της κυβέρνησης».
 
Πρόσθεσε πως «έχουμε καταθέσει τις δικές μας εισηγήσεις, είμαστε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης να συνδράμουμε σε αυτές τις προσπάθειες και θεωρώ ότι εάν δείξουμε αποφασιστικότητα ναι μπορεί να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτά που ζητάμε. Και το αντίθετο ισχύει: εάν υποκύψουμε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ