Γκάφα ολκής Άντρου Κυπριανού - ΑΚΕΛ που δέχθηκαν χαστούκι από Γ. Εισαγγελέα - κόμματα

Γκάφα ολκής Άντρου Κυπριανού - ΑΚΕΛ που δέχθηκαν χαστούκι από Γ. Εισαγγελέα - κόμματα

Δεν κατάφεραν να φράξουν τον δρόμο προς Ιωνά για διορισμό στην θέση του Γ. Εισαγγελέα

Του Στέλιου Ξιουρή 

Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα έμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ, αφού δέχθηκε ηχηρό χαστούκι και τεράστια πολιτική ΗΤΤΑ ,στηριζόμενος στο συναίσθημα και όχι στον πολιτικό ρεαλισμό.

Θα καταγραφεί σαν μια από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του Κοινοβουλευτικού βίου του ΑΚΕΛ η χθεσινή, αφού οι προτάσεις νόμου που υπέγραφε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκαν από τον καθ’ ύλη αρμόδιο , Γενικό Εισαγγελέα ΚΩΣΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ως ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ και από τα υπόλοιπα κόμματα, ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ ως αχρείαστες και εκτός ορίων…

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Σημειώνουμε ότι τις προτάσεις νόμου με τις οποίες επιδιώκεται η τροποποίηση του Συντάγματος, υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ , κάτι που είναι ιδιαίτερα  σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά θέσμια και παραπέμπει σε υψίστης σημασία τομές που προφανώς χρήζουν εκ των προτέρων από τους πολυπληθείς κομματικούς μηχανισμούς ιδιαίτερης μελέτης.

Να σημειωθεί ότι η newsbomb, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα είχε επισημάνει την αντισυνταγματικότητα των προτάσεων, παρά τις περιορισμένες νομικές γνώσεις, παραπέμποντας σημειολογικά στην πρόθεση του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ μέσω των  εν λόγω προτάσεων να φωτογραφήσουν τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης ΙΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ και να του φράξουν τον δρόμο σε ενδεχόμενο διορισμό στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα, τον επόμενο χρόνο, όταν και θα αφυπηρετήσει ο Κώστας Κληρίδης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Ο Γ. Εισαγγελέας ήταν καταπέλτης σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και άδειασε κυριολεκτικά τον κ Κυπριανού αναφερόμενος σε δυο λόγους:

Α: Επιβάλλεται μέσω των προτάσεων ο προαποκλεισμός κάποιων προσώπων από τους διορισμούς στις θέσεις Γ.Ε – Βοηθού του Γενικού Εισαγγελέα . Η αναφορά γινόταν για βουλευτές και πρώην πολιτειακούς αξιωματούχους , κάτι που συνιστά παραβίαση του άρθρου 112 του Συντάγματος.

Β: Ο περιορισμός της θητείας των Γ.Ε- ΒΓΕ για συγκεκριμένο χρόνο, κάτι που συνιστά όπως το χαρακτήρισε ως ΕΚΠΤΩΣΗ στην ανεξαρτησία των θεσμών, αφού θα δύναται κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επηρεάζει τους αξιωματούχους όταν έχει δικαίωμα για να τους επαναδιορίσει. Ακόμη θα χαθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για εξομοίωση τους Γ. Εισαγγελέα, με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε επίπεδο προσόντων – κριτηρίων- ανεξαρτησίας- μισθολογικών απολαβών. Σημειώνεται ότι ο Γ.Ε- ΒΓΕ αφυπηρετούν όπως και οι δικαστές στο 68ο έτος της ηλικίας τους.

Πάντως ο κ. Κληρίδης εκφράζοντας καθαρά προσωπική άποψη όπως είπε «θα ήταν καλύτερα να μην διορίζονται στις εν λόγω θέσεις πρόσωπα με κομματικές εξαρτήσεις.»

Ως ξεκάθαρα αντισυνταγματικές πρόνοιες στα νομοσχέδια και διατύπωσαν την διαφωνία τους για την φιλοσοφία τους , μίλησαν ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ΚΩΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ και ΠΑΝΙΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ επισήμανε ότι στόχος ήταν να διαφυλαχθεί η αμεροληψία των εν λόγω αξιωματούχων.

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ αναφέρθηκε σε πολιτικές σκοπιμότητες του ΑΚΕΛ και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τοποθετείται στην βάση μικροκομματικών συμφερόντων. Ως παράδειγμα για την ουδετερότητα και την αμεροληψία , που καταρρίπτει το επιχείρημα περί αποκλεισμού πρώην κομματικών αξιωματούχων , αναφέρθηκε στην θητεία του πρώην Γενικού Εισαγγελέα ΑΛΕΚΟΥ ΜΑΡΚΙΔΗ, η οποία χαρακτηρίζεται όπως επισήμανε πανταχόθεν ως επιτυχημένη.

Μ’ αυτά και εκείνα ο δρόμος για διορισμό στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα άνοιξε για τον Ιωνά Νικολάου και εξαλείφθηκαν – με την αθέλητη συνδρομή και του ΑΚΕΛ- οι όποιοι ενδοιασμοί του Προέδρου Αναστασιάδη για να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο το πολιτικό του τέκνο…