Έρχονται νέα από το Λίβανο για την ΑΟΖ; -Ιταλογαλλική «ομπρέλα» στο τεμάχιο 7

Έρχονται νέα από το Λίβανο για την ΑΟΖ; -Ιταλογαλλική «ομπρέλα» στο τεμάχιο 7

Συνάντηση ΥΠΑΜ με τον Λιβάνιο ομόλογό του

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τα τεκταινόμενα στην ΑΟΖ μετά τις προκλήσεις των Τούρκων και την προσπάθεια επιβολής στο οικόπεδο 7 δεν αφήνει με σταυρωμένα τα χέρια την Κυπριακή Δημοκρατία που φαίνεται να βάζει στο παιχνίδι και άλλες χώρες (βλέπε Λίβανος).
 
Η ανακοίνωση της γαλλικής Κυβέρνησης για την κάθοδο δυο γαλλικών φρεγάτων στην ΑΟΖ φαίνεται να είναι μόνο η αρχή στην άτυπη «ναυμαχία» στις κυπριακές θάλασσες.,
 
Σε επίσημο επίπεδο, η Κυβέρνηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθόδου και ιταλικής φρεγάτας στην ΑΟΖ. Όπως έγραψε το Νewsbomb τη Δευτέρα το ενδιαφέρον Γάλλων και Ιταλών για το τεμάχιο «7» βρίσκεται  στα ύψη αφού το εν λόγω τεμάχιο αδειοδοτήθηκε στη γαλλική TOTAL και την ιταλική  ENI.
 
Η φρεγάτα Auvergne τύπου FREMM (Frégate européenne multi-mission) κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, ενώ φρεγάτα τύπου La Fayette «επρόκειτο να πραγματοποιήσει ασκήσεις μαζί με το κυπριακό πολεμικό ναυτικό την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
 
gallia polemiki askisi ap 17131262291372 copy
 
 
Από κοντά ο Λίβανος
 
Στην παραφιλολογία για τις φρεγάτες και την κάθοδο γαλλοιταλικών πλοίων στην Κύπρο φθάνει σήμερα ο Λιβάνιος Υπουργός Άμυνας  Elias Bou Saab, κατόπιν πρόσκλησης του από τον Υπουργό Άμυνας κ.Σάββα Αγγελίδη.
 
Η τελετή υποδοχής στο Υπουργείο Άμυνας, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 09:00. 
 
Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών και στη συνέχεια διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των Υπουργείων. 
 
Θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα ΜΜΕ την 10:15.
 
Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης θα συναντήσει επίσης, τον Πρόεδρο της ΚΔ, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών.
 
 
Όπως πληροφορούμαστε, η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών. Ωστόσο, δεν θα τεθεί υπόψη των δυο Υπουργών υπογραφή κάποιου πρωτοκόλλου. Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν πάντως είναι και η κρίση στην ΑΟΖ και δεν αποκλείεται να προκύψουν νέα από το Λίβανο.