Γυναίκα πρώτη φορά στην ιστορία θα αντιπροσωπεύει την μητέρα Πατρίδα στην Κύπρο

Γυναίκα πρώτη φορά στην ιστορία θα αντιπροσωπεύει την μητέρα Πατρίδα στην Κύπρο

Η διπλωμάτης Κατερίνα Ξαγοράρη- Φεύγει τέλος του μήνα ο Ηλίας Φωτόπουλος

Του Στέλιου Ξιουρή

Το κύκνειο άσμα του ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, απηύθυνε μέσω του αποχαιρετιστήριου λόγου  του ο απερχόμενος ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος παραχωρεί την θέση του στην Πρέσβειρα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΞΑΓΟΡΑΡΗ.

Η τοποθέτηση της κ. Ξαγοράρη, συνιστά ιστορικό γεγονός ,αφού πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την μητέρα Πατρίδα Ελλάδα, στην μαρτυρική θυγατέρα της Κύπρο.

Προφανώς, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ θέλησε με την συμβολική παρουσία γυναίκας στο πηδάλιο της Πρεσβείας, να προσδώσει διαφορετική διάσταση στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η έμπειρη διπλωμάτης, που μέχρι πρότινος υπηρετούσε ως επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Καμπέρα της Αυστραλίας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά την περιρρέουσα στην κυπριακή πολιτική σκηνή, αφού υπηρέτησε στο πρόσφατο παρελθόν ( 2008-2013) στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο ως   πρώτη σύμβουλος και επιτετραμμένη.

Έτσι, δεν θα χρειαστεί λόγω εμπειρίας τον ανάλογο χρόνο προσαρμογής και θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά, αφού οι εξελίξεις στο Κυπριακό , στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ) , αλλά και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας – Κύπρου με άλλες χώρες όπως Αίγυπτο- Ισραήλ- Ιορδανία- Λίβανο επιβάλουν άμεση και ταχεία δράση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θετική άποψη για την κ. Ξαγοράρη, διετύπωσαν τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, όσο και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΕΝΕΒΕΖΟΣ, αλλά και αρκετοί διπλωμάτες του Κυπριακού ΥΠΕΞ, που συνεργάστηκαν με την νέα Πρέσβειρα όταν υπηρετούσε στο νησί…

Πάντως ο απερχόμενος Πρέσβης ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, αφήνει το στίγμα του στην Πρεσβεία και βαριά κληρονομιά στην κ. Ξαγοράρη, αφού επί θητείας του οι σχέσεις των δυο χωρών, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων ήταν περισσότερο από αγαστές…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Που υπηρέτησε- ποια είναι η κ. Ξαγοράρη

Η νέα πρέσβης της Ελλάδος, με καταγωγή από τον Τριαντάρο Τήνου, υπηρέτησε στην Κύπρο ως πρώτη σύμβουλος στην πρεσβεία και αναπληρωτής αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδος (επιτετραμμένη) από το 2008-2013. Στην Κύπρο είχε έλθει τότε από την πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, όπου από 2005 – 2008 ήταν πρώτη σύμβουλος. Μετά την Κύπρο η κ. Ξαγοράρη υπηρέτησε επί διετία στην κεντρική υπηρεσία του Ελληνικού ΥΠΕΞ ως αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Τουρκίας.

 Η νέα πρέσβης της Ελλάδος, η οποία εισήλθε στην Διπλωματική Υπηρεσία το 1990 , υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως πρόξενος στην Ανδριανούπολη (Τουρκία), στην μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Η.Ε και διευθυντής Γραφείου 2001 – 2003 για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (τότε), Βουλγαρία, Ρουμανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία με έδρα την Καμπέρα.

Η κ. Ξαγοράρη σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης- Τμήμα Διπλωματίας και στην Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Ο σημερινός πρέσβης, Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2015, μετά από ευδόκιμη θητεία , επιστρέφει στην κεντρική υπηρεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ. Ευγενής και νηφάλιος στις κρίσεις του ο κ. Φωτόπουλος βίωσε, μεταξύ άλλων (γεωτρήσεις, τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ) που συνέβησαν στην Κύπρο, την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το 2015 μέχρι σήμερα και συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην διάσκεψη του Κραν Μοντανά.