Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία ο Αναστασιάδης

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία ο Αναστασιάδης

Χωρίς περιορισμό στις θητείες για τους βουλευτές

Του Στέλιου Ξιουρή

Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ σύμφωνα και με νομοθεσία που ψηφίζεται περί τα τέλη Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τους σχεδιασμούς τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις Προεδρικές του 2023.

Φαίνεται ότι είναι κοινή συνισταμένη ΟΛΩΝ των κομμάτων η ψήφιση του περιορισμού των θητειών για τον ανώτατο κρατικό θώκο, ενώ όπως είπε δηκτικά και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ υπέρ είναι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για ψήφιση της εν λόγω νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα δεν φαίνεται να τίθενται περιορισμοί σε σχέση με τις θητείες των βουλευτών, αφού όπως διαφαίνεται , όλα τα κόμματα – πλην του ΑΚΕΛ που το έχει ρυθμισμένο με εσωκομματικό κανονισμό- δεν συναινούν στον καθορισμό των δυο θητειών ως ανώτατο όριο παραμονής στο Κοινοβούλιο.

Πρόθεση όλων των κομμάτων στις 6 Νοεμβρίου να γίνει η τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και στα τέλη Νοεμβρίου να προωθηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση ή απόρριψη.

Σημειώνεται ότι και οι δυο περιπτώσεις αφορούν τροποποιήσεις του Συντάγματος,  9η και 17η αντίστοιχα (πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ), οπόταν χρειάζονται οι ψήφοι των δυο τρίτων του Κοινοβουλίου για να υλοποιηθούν…

Σπεύδουν αφού έμειναν 30 μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίων για τροποποίηση του Συντάγματος για περιορισμό των θητειών του Προέδρου και του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας σε δύο θητείες και των θητειών των βουλευτών σε τρεις θητείες. Σε 30 μήνες θα έχουμε βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Κατά την συνεδρία παρουσιάστηκε μελέτη της Γραμματείας της Επιτροπής Νομικών,  σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, περιορισμός των θητειών των βουλευτών. Υπάρχουν περιορισμοί μόνο στις θητείες των προέδρων και πρωθυπουργών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση. Ο ΔΗΣΥ θα μελετήσει το θέμα στα συλλογικά του όργανα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι πρέπει να προωθηθούν τα νομοσχέδια, τα οποία συμβάλουν στην ανατροπή της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Σημείωσε ότι ήδη το ΑΚΕΛ υιοθέτησε κομματικά την πρακτική των τριών θητειών για τους βουλευτές. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροποποίηση να εξαιρούνται οι ηγέτες των κομμάτων και οι θητείες να υπολογίζονται αθροιστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί ύστερα από μελέτη των νομοσχεδίων, αφήνοντας να εννοηθεί όμως εμμέσως αλλά σαφέστατα ότι για τους βουλευτές, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να ισχύει ο περιορισμός των θητειών…