Ποιοι οι υπουργοί - κατσαρίδες και όσοι βρίσκονται στην ζυγαριά του ανασχηματισμού

Ποιοι οι υπουργοί - κατσαρίδες και όσοι βρίσκονται στην ζυγαριά του ανασχηματισμού

Έντονο παρασκήνιο και στα μέσα Νοεμβρίου οι αλλαγές

Του Στέλιου Ξιουρή

Μπορεί και να χαρακτηρισθούν ως επαγγελματίες Υπουργοί, αφού διαφαίνεται ότι θα επιζήσουν και μετά τις σαρωτικές αλλαγές στον επικείμενο ανασχηματισμό, που μάλλον τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα , αν και κάποιοι στο κονκλάβιο του Προεδρικού ορίζουν ως ημερομηνία ανακοίνωσης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου την 15η Νοεμβρίου.

Όπως προαναφέραμε φαίνεται ότι κάποιοι εκ των υφιστάμενων Υπουργών χαίρουν την εκτίμησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ο ορισμός Υπουργικές κατσαρίδες τους ταιριάζει απόλυτα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Αρχίζοντας από τον Υπουργό Εξωτερικών ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ, το πολιτικό τέκνο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας , φαίνεται να παραμένει στο πόστο του και να χαρακτηρίζεται πλέον, ως ο Νο 1 στην Υπουργική ιεραρχία.

Ακόμη φαίνεται ότι θα παραμείνει στον θώκο του, ο ορισμός της Υπουργικής κατσαρίδας, που επιβιώνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αφού υπήρξε και Υπουργός στην διακυβέρνηση ΔΗΚΟ- ΑΚΕΛ του Τάσσου Παπαδόπουλου,  ο της Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΔΗΣ. Φαίνεται ότι ο ορισμός που του δίνεται, « σαν καλό παιδί»,  αποτελεί εχέγγυο για την παραμονή του , αν και στο λήμμα, επαγγελματίας Υπουργός, πρέπει να αναγράφεται το όνομα του.

Στις αρχές των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και των συνεπικουρούμενων φημολογιών η ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ γραφόταν και διαδιδόταν ως σίγουρη στην λίστα των αποχωρούντων Υπουργών. Ωστόσο η εργασιακή ειρήνη που επικρατεί , παρά τα μεμονωμένα προβλήματα κυρίως με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ( ΥΚΕ), προβληματίζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , ο οποίος στο καίριο αυτό Υπουργείο Εργασίας- Πρόνοιας και Κοινωνικών ασαφαλίσεων θα πάει στην σίγουρη λύση – χωρίς ρίσκο, που ακούει στο όνομα Γεωργία , κατά κόσμο Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μετεγγραφή στο δυσκολότερο και επαχθέστερο, ίσως Υπουργείο φαίνεται να παίρνει ο νυν Υπουργός Εσωτερικών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, που θα αντικαταστήσει τον συμφοιτητή και συμμαθητή του ( ανήκουν και οι δυο στην επονομαζόμενη πλατφόρμα του English School) ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τα δύσκολα στον λάκκο των λεόντων ο κ. Πετρίδης που βάζει σε ρίσκο την πολιτική του καριέρα με την ανάληψη του ΥΠ.ΟΙΚ.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Επιβιώνει, αλλά δεν θεωρείται  υπουργική κατσαρίδα, αφού μόλις πρόσφατα διορίστηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ, που ακόμη δεν έδωσε το στίγμα του, αν και από όσους συνεργάζονται μαζί του ακούγονται ευμενή σχόλια.

Αμετακίνητος, εκτός κι αν προκύψει κάτι συνταρακτικό, φαίνεται να είναι και ο ολίγων μηνών Υπουργός Υγείας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ο οποίος ανέλαβε να φέρει εις πέρας την σημαντικότερη τομή στην σύγχρονη ιστορία του τόπου, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Αμετακίνητοι και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι και σούπερ ευχαριστημένος είναι οι νέοι- σε θητεία και ηλικία- Υφυπουργοί Ναυτιλίας ΝΑΤΑΣΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ και Τουρισμού ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΡΔΙΟΣ , που έδωσαν άλλο αέρα και φρέσκες ιδέες στο Υπουργικό σχήμα. Πάντως η μελλοντική τους αξιοποίηση σε κάποιο Υπουργείο είναι στα πλάνα του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Ποιοι Υπουργοί βρίσκονται στην πιλάντζα

Παραλείψαμε να αναφερθούμε στο έντονο κομματικό παρασκήνιο και την ανάμιξη αρκετών οικονομικών- κοινωνικών παραγόντων που εκφέρουν την άποψη τους και προωθούν τους ημέτερους, γιατί σε κάθε ανασχηματισμό είναι αυτονόητα και θεωρούνται δεδομένα, αν και ενίοτε μπορεί να γείρουν την ζυγαριά προς κάποιο…

Το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο στο σίριαλ του επικείμενου ανασχηματισμού είναι του Υπουργού Παιδείας ΚΩΣΤΑ ΧΑΜΠΙΑΟΥΡΗ. Η newsbomb σας ενημέρωσε επανειλημμένα περί αρκετού παρασκηνίου γύρω από τονκ. Χαμπιαούρη., όπως η επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ που μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για παραμονή του στον θώκο του Υπ. Παιδείας.

Παρά το ότι θεωρείται κατά βάση , κυρίως στον τομέα της ενέργειας επιτυχημένος, αν και ταλαιπωρείται από τις παραλείψεις με την κατοχύρωση του χαλουμιού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας Ενέργειας ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ βρίσκεται κυριολεκτικά στην πιλάντζα και ενδέχεται όπως σας ενημερώσαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ να πληρώσει την αποσκίρτηση του από το ΔΗΚΟ και την ένταξη του στην ΔΗΠΑ του Μ. Κάρογιαν.

Λίγες είναι οι πιθανότητες παραμονής της Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ, αν και κάποιες φορές γίνονται και εκπλήξεις.

Ως Υπουργείο, αυτό της Άμυνας δεν θεωρείται και το ιδανικότερο αφού δεν χρήζει ιδιαίτερης προβολής αν και η σημασία του είναι αντιστρόφως ανάλογη, με τον νυν κάτοχο του θώκου ΣΑΒΒΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ να μην έχει προβλήματα για την παραμονή του , ενώ ακούγεται ότι θα προτιμούσε την μετάθεση του σε κάποιο παραγωγικότερο για να  παραγάγει και αναδείξει έργο