Συνάντηση ΠτΔ-Παυλόπουλου: Οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας δεν θα περάσουν

Συνάντηση ΠτΔ-Παυλόπουλου: Οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας δεν θα περάσουν

Στην Τριμερή με βούληση και αποφασιστικότητα για θετική κατάληξη, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την απόλυτη αποφασιστικότητα και βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για θετική κατάληξη της Τριμερούς Συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο. 

“Συντονίζουμε τις ενέργειές μας με την Ελλάδα με στόχο τη συμφωνία στους όρους αναφοράς κατά την Τριμερή Συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι προαπαιτούμενα που θέτει η Τουρκία δεν βοηθούν και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε, παράλληλα, τις ευχαριστίες του στον Προκόπη Παυλόπουλο για την άδολη και γνήσια, όπως είπε, στήριξε της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πάει στο Βερολίνο με την ελπίδα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου και μοναδικό στόχο την εξεύρεση λύσης που να εξασφαλίζει την σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία στο νησί. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του ελληνικού έθνους προς το πρόσωπο του Κύπριου Προέδρου για τους χειρισμούς υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, παράλληλα, ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα αλλά διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου η λύση πρέπει να τηρεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο ορίζει ότι μόνο ως ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να νοηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίλυση. “Βάσει του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου δεν νοείται συνομοσπονδιακό κράτος. Επιπλέον το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ ορίζει ότι η κυριαρχία είναι πλήρης άρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων”, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. 

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα δεχθούν αυθαιρεσίες και παραβίαση της ΑΟΖ θυμίζοντας ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη του Montego- Bay. “Οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας δεν θα περάσουν”, κατέληξε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε νωρίτερα το πρωί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ