«Ναυμαχία» στην ΑΟΖ: «Navtex εσείς - ΑντιΝavtex εμείς»

«Ναυμαχία» στην ΑΟΖ: «Navtex εσείς - ΑντιΝavtex εμείς»

Τα δεδομένα στις κυπριακές θάλασσες μέχρι τον Ιανουάριο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι συνεχείς Navtex που εκδίδονται από την Τουρκία με αφορμή τις έρευνες στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μένουν αναπάντητες από τις κυπριακές Αρχές.
 
 
Η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στο οικόπεδο «7» ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο. Την ίδια περίοδο τεθηκε σε ισχύ  η δική μας ΑντιΝavtex. Πρόκειται για το μήνυμα που ακυρώνει στην ουσία τη Navtex της Τουρκίας. Όπως και η τουρκική έτσι και η ΑντιNavtex της Δημοκρατίας εκπνέει τον Ιανουάριο.
 
 
Η AντιNavtex εκδίδεται από το «Ράδιο Κύπρος» κατόπιν συνεννόησης με το Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Διάσωσης και Έρευνας. Η συγκεκριμένη ΑντιΝavtex αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις και επεμβάσεις των τουρκικών πλοίων στα οικόπεδα της ΑΟΖ είναι άκυρες αφού γίνονται σε χώρο  που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξάλλου εξέδωσε Navtex με ισχύ από αύριο 31 Οκτωβρίου 2019 με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Με βάση την Navtex είναι επικίνδυνη οποιαδήποτε πλοήγηση στην περιοχή.
 
navtex aoz1
 
Τα Navigational Warnings παρέχονται από το Ισπανικό Ναυτικό καθώς η Ισπανία είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της NAVAREA III που περιλαμβάνει και την ανατολική Μεσόγειο.