Θετικό αποτέλεσμα από την τριμερή στο Βερολίνο προσδοκούν ΔΗΣΥ - ΚΚΔ

Θετικό αποτέλεσμα από την τριμερή στο Βερολίνο προσδοκούν ΔΗΣΥ - ΚΚΔ

Συνάντηση ΔΗΣΥ – ΡΤΚ την ερχόμενη εβδομάδα

Θετικό για τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι το αποτέλεσμα της τριμερούς στο Βερολίνο κατά το οποίο θα επιβεβαιωθεί η θέληση των δύο ηγετών να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο και «άκρως θετικό ότι ξεκινούν οι προσπάθειες για την σύγκλιση άτυπης πενταμερούς στη σύνθεση του Κραν Μοντάνα». Ούτε να σκεφτούμε ότι θα υπάρξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις 25 Νοεμβρίου θέλουμε, ανέφερε ο Τζεμάλ Όζιγιτ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στην κατηγορία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΔΩ
 
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ και αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του κόμματος. Κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιο θεωρούν καλό και ποιο κακό αποτέλεσμα από την επικείμενη τριμερή συνάντηση.
 
Η προσδοκία μας, είπε ο κ. Οζγιγίτ, είναι να επανενωθεί η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα και η τελευταία μοιρασμένη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση το πλαίσιο είναι γνωστό και περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των δύο κομμάτων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του τ/κ ΚΚΔ λέγοντας ότι προσδοκά στην ανακοίνωση των όρων αναφοράς που θα φέρει πιο μπροστά την επιθυμία για λύση του Κυπριακού. Εάν καθοριστεί μετά από αυτό και μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπως μια πενταμερής, θα ήταν το επιθυμητό για εμάς αποτέλεσμα, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέγνωσε στην αρχή των δηλώσεων το κοινό ανακοινωθέν της συνάντηση ΔΗΣΥ – ΚΚΔ, στο οποίο αναφέρεται ότι συμφώνησαν πως ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις αποφάσεις και παραμέτρους των ΗΕ, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 .
 
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ισχυρή μας στήριξη προς τους δύο ηγέτες στην προσπάθειά τους να καταλήξουν στους όρους αναφοράς που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Συνάντηση ΔΗΣΥ – ΡΤΚ την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του τ/κ ΚΚΔ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι για το ΔΗΣΥ το Κυπριακό ήταν και παραμένει ύψιστη προτεραιότητα και θεωρεί – όπως είπε – ότι είναι ύψιστη προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων «και είμαι σίγουρος και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης».
 
Ως κόμμα, είπε, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες, στο μέτρο του δυνατού, και ανακοίνωσε συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα του ΔΗΣΥ με το ΡΤΚ. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, Ε/κ και Τ/κ, πως δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο και θέλουμε το συντομότερο δυνατό την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».
 
Οι πρωτοβουλίες του ΔΗΣΥ, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, με στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό.