Η τριμερής κοντοζυγώνει: Τα «καυτά θέματα» στο Εθνικό Συμβούλιο - Όλα όσα θα συζητηθούν

Η τριμερής κοντοζυγώνει: Τα «καυτά θέματα» στο Εθνικό Συμβούλιο - Όλα όσα θα συζητηθούν

Ο Πρόεδρος ενημερώνει και αναμένεται η αντίδραση των πολιτικών αρχηγών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η τριμερής του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου κοντοζυγώνει. Δυο σχεδόν εβδομάδες πριν  από τη σημαντική συνάντηση στην πρωτεύουσα της Γερμανίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σήμερα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου  σε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση.
 
 
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου η οποία μίλησε στο Newsbomb: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς για τον τρόπο που προετοιμάζεται ενόψει της τριμερούς, την επιστολή - υπόμνημα που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  και θα ζητήσει τις απόψεις των αρχηγών». 
 
Παράλληλα, η κ. Βασιλείου είπε ότι  «θα γίνει αναφορά και στη συνάντηση που θα έχει με την ειδική εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ - Λουτ το ερχόμενο Σάββατο στις 18:30. Θα αναφερθεί στις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να μην είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό τον Δεκέμβριο, και να παραπέμπει σε μια άτυπη πενταμερή μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο». 
 
Τα τζάμπα έξοδα του Μεχμέτ -Αλι
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί ενδεχομένως να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο για τα όσα φέρεται να είπε στον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε τυχαία συνάντησή τους. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταλάτ ο Πρόεδρος τού είπε: «Αυτή είναι μια ανεπίσημη συνάντηση, Μεχμέτ Αλί. Τι περιμένετε από αυτή την συνάντηση; Πάμε μάταια, τζάμπα έξοδα».
 
tourkoskiprios copy
 
 Όλα τα λεφτά η στάση του Άντρου
 
Η στάση που θα τηρήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στο Εθνικό έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ο κ. Κυπριανού το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε συνεχή κόντρα με το Προεδρικό, ενώ προσφάτως ακύρωσε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Η θέση του ΑΚΕΛ θα είναι στο Εθνικό ξεκάθαρη. Το κόμμα της αντιπολίτευσης θα ζητήσει ξεκάθαρες θέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και  αταλάντευτη συνέπεια στα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, για το ΑΚΕΛ το  εποικοδομητικό πνεύμα από τη δική μας πλευρά, θωρακίζει το δίκαιο της υπόθεσης μας και αποκαλύπτεται η πραγματική στάση της Τουρκίας.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο πρόεδρός του Αβέρωφ Νεοφύτου θα επισημάνει εκ νέου ότι ο  μόνος τρόπος  είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση μιας λδιζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τις αποφάσεις και παραμέτρους των ΗΕ, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017.
 
Το ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε ήδη από τη Δευτέρα για τη θέση του στο Εθνικό. Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι  δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, κάτω από την απειλή της βίας” και ότι η “στάση της Τουρκίας δείχνει πως αυτή η συνάντηση κάθε άλλο παρά θα προετοιμάσει τα βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών.” Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι « με προχειρότητα και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, οδηγούμαστε σε μια τριμερή συνάντηση, με αμφίβολη την έκβαση της”.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος θα επισημάνει τις θέσεις αρχών της ΕΔΕΚ που αφορούν: Μια νέα στρατηγική που θα θέτει το κυπριακό στη σωστή του βάση ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, όπως αυτή περιγράφεται σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.
 
 
 
Ταυτόχρονα, Κύπρος και Ελλάδα μαζί, θα πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μίας κοινής εθνικής πολιτικής όπου μέσα από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, θα αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος των δύο χωρών.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης θα επαναλάβει αυτά που συζήτησε με τον Πρόεδρο ιδιαιτέρως στις 04 Νοεμβρίου. Δηλαδή: Nα δι ασφαλίσει πως δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις καθώς πραγματοποιούνται γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας και παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και πως θα πρέπει επίσης να τερματιστούν οι σχεδιασμοί του ψευδοκράτους στην Αμμόχωστο.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας θα εκφράσει τους φόβους του για τυχόν  αρνητική΄ εξέλιξη από την τριμερή ή από μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη όπως απαιτεί η Τουρκία. Παράλληλα, θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τις τουρκικές προκλήσεις.