Ερχιουρμάν – Τατάρ εκτιμούν διαφορετικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ερχιουρμάν – Τατάρ εκτιμούν διαφορετικά τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Τι αναφέρουν δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο

Την στήριξή του στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σημειώνοντας ότι στηρίζει κάθε βήμα και κάθε συνάντηση προς την κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, με ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι όπως έχει αναφέρει μετά το Κραν Μοντάνα, προσδοκία του είναι να στηριχθούν οι παράμετροι που έχουν επιβεβαιωθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ για μια περιεκτική λύση και περιλαμβάνουν και την πολιτική ισότητα. Υπό αυτή την έννοια η συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ στην συνάντηση έχει ιδιαίτερο νόημα, σημειώνει.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Δηλώνοντας ότι από αυτή την οπτική γωνιά το κόμμα του βλέπει και στηρίζει την συνάντηση στο Βερολίνο, προσθέτει ότι προσπαθεί να συμβάλει με σειρά συναντήσεων που έχει τόσο με ξένους Πρέσβεις στην Κύπρο, όσο και με ε/κ κόμματα.
 
Η ύπαρξη της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είναι σημαντική και για την Τουρκία, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ ο οποίος έδωσε συνεντεύξεις σε δύο τουρκικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, την Σαμπάχ και την Μιλλιέτ.
 
Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Τατάρ είπε ότι το ψευδοκράτος θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Τουρκία και στο θέμα των ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε δε ότι οι δραστηριότητες για τα δίκαια – όπως είπε – δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας, βασίζονται σε διεθνείς συμφωνίες και είναι εντός των νόμιμων συνόρων – κατά την έκφρασή του – και γι’ αυτό καθ’ όλα νόμιμα.
 
Πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται «ανυπάκουη» από την διεθνή κοινότητα, δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της και ακολουθεί μια διαφορετική πορεία διπλωματίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με Κάντιλακ ο Ακιντζί στους εορτασμούς της 15ης Νοεμβρίου

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ είπε ότι κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις δεν επιτεύχθηκε κανένα αποτέλεσμα και συνεπώς δεν έχει νόημα να διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις εάν δεν αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων. Π
Υπενθύμισε επίσης ότι η ε/κ πλευρά έχει δηλώσει πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις εάν δεν σταματήσουν οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τον κ. Τατάρ η μόνη διέξοδος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ψευδοκράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ