ΑΚΕΛ: "Η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κινείται στο πνεύμα προηγούμενων σχετικών εκθέσεων"

ΑΚΕΛ: "Η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ κινείται στο πνεύμα προηγούμενων σχετικών εκθέσεων"

Τι δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σχετικά με την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις καλές υπηρεσίες, που υποβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κινείται στο πνεύμα προηγούμενων σχετικών εκθέσεων. Ο κ. Γκουτέρες κρατά σχετικά χαμηλούς τόνους ενόψει κορύφωσης της προσπάθειας για κατάληξη σε όρους αναφοράς, τους οποίους καθορίζει ως την Κοινή Διακήρυξη του 2014, τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο της 30ης Ιουνίου. Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε ακόμα κατορθωτό αφού οι εκατέρωθεν προτάσεις δεν γεφύρωσαν τις διαφορές  ενώ η δημόσια αρνητική ρητορική και από τις δύο πλευρές, συνδυασμένη με την απουσία διαπραγματευτικής διαδικασίας, επιδεινώνει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα.
 
Ο Γ.Γ. επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση είναι αυτή της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στο ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παραπέμπει επίσης στο πρόσφατο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο. Σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές επιτροπές και με τα ΜΟΕ, θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα σε αυτούς τους τομείς και δηκτικά τονίζει ότι μόνο η ουσιαστική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επιστροφής στην τράπεζα των επικεντρωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.
 
Αναφορικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου, επισημαίνουμε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι η Έκθεση αποφεύγει να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες και την επιθετικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ουσιαστικά ο Γ.Γ. αποφεύγει να επιρρίψει ευθύνες και κινείται στο πνεύμα προηγούμενων εκθέσεων, αρκούμενος στη διαπίστωση ότι οι φυσικοί πόροι συνιστούν ισχυρό κίνητρο για λύση, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τα τεκταινόμενα και ενθαρρύνει τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και μείωση της έντασης.
 
Ο Γ.Γ. απλώς παραθέτει χωρίς να σχολιάζει τις εκθέσεις των δύο ηγετών για το τι έπραξαν και τι προτίθενται να πράξουν με στόχο την επίτευξη βιώσιμης συνολικής διευθέτησης. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το σχετικά απαισιόδοξο πνεύμα που διέπει την έκθεση του Γ.Γ., θα πρέπει να προβληματίσει τους δύο ηγέτες οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν συνέπεια στη διακηρυγμένη θέση τους ότι οι όροι αναφοράς είναι η Κοινή Διακήρυξη, οι συγκλίσεις και το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου. Αν τηρήσουν αυτή τη δέσμευση και εγκαταλείψουν τις όποιες «νέες» ιδέες που αναιρούν υφιστάμενες συγκλίσεις, τότε θα υπάρξει και κατάληξη στους όρους αναφοράς. Που με τη σειρά τους θα ανοίξουν το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνιστούν το μόνο προσφερόμενο τρόπο για απελευθέρωση και επανένωση. Αντίθετα, αν αποτύχει η προσπάθεια για κατάληξη στους όρους αναφοράς οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τον τόπο και το λαό μας. Χαρακτηριστική και εύγλωττη είναι η αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ ότι «ο λαός της Κύπρου αξίζει να γνωρίζει ότι αυτή η φορά είναι διαφορετική». Αυτή η αναφορά έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες παρόμοιες αναφορές του ΓΓ, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος στο Κυπριακό εξαντλείται.