Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ατυχείς και αβάσιμες οι δηλώσεις Μητσοτάκη για μεταναστευτικό

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ατυχείς και αβάσιμες οι δηλώσεις Μητσοτάκη για μεταναστευτικό

Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ατυχείς και αβάσιμες χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγματικοτήτων. Ισχυρίζεται πως όσο και αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλει να το δει, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να αποκρούουν τους μετανάστες. Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι “το τελευταίο παράδειγμα επιχείρησης εντυπώσεων που προσπάθησε η Ελλάδα διαστρεβλώνοντας τις πραγματικότητες αποτελούν οι ατυχείς και αβάσιμες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη”. “Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015 κατά την οποία πέρασαν στην Ευρώπη 850 χιλιάδες άτακτοι μετανάστες, χάρη στα μέτρα που έλαβε η χώρα μας, έχει μειωθεί αυτό το ποσοστό στο 94%”, αναφέρει. 

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “η Ελλάδα και οι χώρες που βρίσκονται στους διαδρόμους μετανάστευσης δεν είναι ανθρώπινο να εφαρμόζουν ‘πολιτική μηδέν μεταναστών’ και να παραβλέπουν τα δικαιώματα αυτών των ατόμων. Οι χώρες που υποφέρουν από μετανάστευση και η Ελλάδα πρέπει πρώτα να επιδείξουν προσπάθεια για άρση των αιτιών που πυροδοτούν τη μετανάστευση στις χώρες από όπου πηγάζει”.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

“Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα που μετακινήθηκαν. Πρέπει οι Έλληνες συνομιλητές μας και η διεθνής κοινότητα να αντιληφθούν ότι δεν είναι δίκαιο η χώρα μας να αναλάβει μόνη της το βάθος του μεταναστευτικού που είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ακόμη και αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θέλει να δει ή να γνωρίζει, συνεχίζεται η απόκρουση των  άτακτων προσφύγων στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Αυτά τα άτομα εκτίθενται σε απάνθρωπη μεταχείριση η οποία παραβλέπει τις αξίες της ΕΕ”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι “είναι ωφέλιμο να υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα αντί να κάνει προπαγάνδα ενάντια στη χώρα μας, θα είναι πιο αποτελεσματικό αν συνεργαζόταν με την Τουρκία σε αυτό το θέμα”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι καλεί την Ελλάδα: “Να διορθώσει τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκονται οι πρόσφυγες όπως έχουν καταγραφεί από τους διεθνείς οργανισμούς. Να εμποδίσει τον θάνατο μεταναστών, παιδιών και βρεφών των μεταναστών λόγω καλών συνθηκών οι οποίοι δεν κατάφεραν να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια. Να μην ξεχνά ότι αυτά τα άτομα έχουν δικαιώματα και ελευθερίες οι οποίες πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Να τερματίσει την απόκρουση μεταναστών αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Να μη κάνει απάνθρωπη μεταχείριση και να μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον των προσφύγων. Να σεβαστεί τις πεποιθήσεις των μεταναστών και τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας και της ΕΕ”.

Πηγή: ΚΥΠΕ