ΓΓ ΑΚΕΛ: Έχει χρεοκοπήσει η φιλοσοφία της Κυβέρνησης για λειτουργία ΥΚΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Έχει χρεοκοπήσει η φιλοσοφία της Κυβέρνησης για λειτουργία ΥΚΕ

Οι δηλώσεις του

Η φιλοσοφία της Κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) έχει χρεοκοπήσει, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι εκεί και όπου υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, το κόμμα του θα τις αναδεικνύει και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις αναλαμβάνει.

Ο κ. Κυπριανού παρουσίασε σήμερα, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ, σημειώνοντας ότι θα σταλούν στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «με την ελπίδα ότι θα επιχειρήσουν να τις αξιοποιήσουν», στο πλαίσιο των προβληματισμών, οι οποίοι γίνονται για εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν εισήγηση για αποκέντρωση των δομών και υπηρεσιών άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών με βάση την κοινότητα, δημιουργία εντός των ΥΚΕ εξειδικευμένων υπηρεσιών για την οικογένεια, βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό, λειτουργία σε μόνιμη βάση διατμηματικών και διυπουργικών πολυθεματικών ομάδων και διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ κράτους και εθελοντικών οργανώσεων.

Σε ερώτηση ποια μέτρα θεωρεί ότι μπορούν να ληφθούν άμεσα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «σε πάρα πολλούς τομείς μπορούν να ληφθούν μέτρα άμεσα, φτάνει να υπάρχει από τη μια η πολιτική βούληση και από την άλλη η διάθεση να ξοδευτούν λεφτά». Ενα από τα ζητήματα τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι προκαλούν πολλά προβλήματα είναι η υποστελέχωση, είπε και πρόσθεσε, «ας δοθούν κονδύλια για να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό».

Εμείς, σημείωσε, «επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών». Πρώτα και κύρια, πρόσθεσε, η απαλλαγή τους από τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται. «Δεν είναι δουλειά των κοινωνικών λειτουργών να ασχολούνται με τα ζητήματα της επίδοσης των επιταγών για το ΕΕΕ. Η δουλειά τους πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να γίνει η αναδιοργάνωση με τρόπο που θα εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει η απαραίτητη γνώση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες».

«Ακούσαμε πολλά τις τελευταίες μέρες. Δεν ξέρω τι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά φαίνεται ότι δεν αξιοποιούνται τα πρόσωπα με τις κατάλληλες γνώσεις στις κατάλληλες θέσεις», είπε.

Στη εισαγωγική του δήλωση ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στο πόρισμα για το θάνατο του παιδιού γίνεται λόγος για «συστημική αδυναμία των λειτουργών» που χειρίστηκαν την υπόθεση και άρα οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

«Οι κυβερνώντες αν θέλουν να επιλύσουν τα προβλήματα, πρέπει να παραδεχθούν ότι αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει στη λογική. Συστημικές αδυναμίες δεν μπορούν να έχουν οι λειτουργοί. Συστημικές αδυναμίες έχει ο μηχανισμός», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε δήλωση της τέως Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά ότι από το 2017 είχε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για βελτίωση των μηχανισμών των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.

«Γι αυτό το να προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν και ότι ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε.

Τα προβλήματα των ΥΚΕ, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας του δογματικού τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού την κοινωνική πολιτική». Προς αυτό αναφέρθηκε σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τις προσλήψεις, τις κρατικές χορηγίες προς τους εθελοντικούς οργανισμούς και τα συμβούλια κοινωνικής ευημερίας που λειτουργούσαν κοινωνικά προγράμματα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «οι δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα ήταν το 2012 ένα δισεκατ. και €39 εκατ. το 2014 που ήταν η περίοδος της μεγάλης κρίσης 800 εκατ. και επτά χρόνια μετά είναι μόνο €933 εκατ., μετά που βιώσαμε το “success story”. Το λέω αυτό, σημείωσε, «γιατί καταβάλλεται μια προσπάθεια από στελέχη του ΔΗΣΥ να περάσουν το μήνυμα ότι ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση γι αυτό που συμβαίνει, γιατί είχαν οικονομικά προβλήματα όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου.

«Μα πέρασαν επτά χρόνια, βιώσαμε το “success story”, πώς μπορούν σήμερα να μιλούν με αυτόν τον τρόπο γι αυτά τα ζητήματα; διερωτήθηκε, δίνοντας την απάντηση ότι «ο λόγος είναι απλός: οι προτεραιότητες τους είναι διαφορετικές». Καυχιούνται, πρόσθεσε, «ότι έχουμε πλεονάσματα γύρω στα €700 εκατ., κόβουν δαπάνες από τη δημόσια υγεία, από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, από την καινοτομία, όπου είμαστε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, για να ικανοποιούν την ΕΕ και τον εαυτό τους, βέβαια, ότι τάχα έχουμε πλεονάσματα και να μιλούν για “success story”, την ώρα που ο κόσμος υποφέρει».

Είπε επίσης ότι το 2017 το ποσοστό των κοινωνικών δαπανών στο ΑΕΠ της Κύπρου ήταν 5,1% την ώρα που ο μέσος όρος στις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν 7,1%. «Ο κάθε ένας νομίζω μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για το πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη ευαισθησίας στα κοινωνικά ζητήματα».

Σε ερώτηση αν δεν θεωρεί στην συγκεκριμένη περίπτωση του 15χρονου Στυλιανού ότι οι λειτουργοί που είχαν την ευθύνη παρακολούθησης είχαν ευθύνες, απάντησε ότι ο ίδιος έχει πει σε δύο περιπτώσεις πως «σίγουρα υπάρχουν ευθύνες και σε πρόσωπα».

Από εκεί και πέρα όμως, ανέφερε, «ακούω στελέχη του ΔΗΣΥ να λένε: “καλά γιατί δεν τα κάνατε εσείς όταν ήσασταν κυβέρνηση;”», προσθέτοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε κάποιες διαδικασίες και σε ό,τι αφορά το νομοθετικό σκέλος, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία τροποποίησης του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «τερματίστηκαν το 2013 και αντικαταστάθηκαν από μια νέα φιλοσοφία, μια νέα προσέγγιση. Και αποδείχθηκε ότι αυτή η φιλοσοφία με την οποία αντικαταστάθηκαν έχει χρεοκοπήσει».

«Δεν ευθύνονται λοιπόν μόνο κάποιοι λειτουργοί αν δεν επιτελούν σωστά τη δουλειά τους, φταίει και ολόκληρος ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η υπηρεσία. Και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι που διαμόρφωσαν αυτό το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες απάντησε «σίγουρα υπάρχουν». «Όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ό,τι και να συνέβαινε υπήρχαν πολιτικές ευθύνες», είπε. Από την ημέρα, ανέφερε, «που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, ό,τι συμβαίνει δεν υπάρχει καμιά απολύτως πολιτική ευθύνη. Τις ευθύνες τις έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα και να περιμένουν ότι εμείς θα σιωπούμε σε αυτή την συμπεριφορά. Εκεί και όπου υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα τις αναδεικνύουμε και είναι υποχρεωμένοι να τις αναλαμβάνουν», πρόσθεσε.

Τον ΓΓ του ΑΚΕΛ πλαισίωνε αντιπροσωπεία του γραφείου κοινωνικών θεμάτων της ΚΕ του ΑΚΕΛ η οποία αποτελείτο από τον Χάρη Πασιά, συντονιστή του γραφείου, τις Βουλευτές Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και Ευανθία Σάββα, το μέλος της ΚΕ ΑΚΕΛ Παύλο Καλοσυνάτο και την ψυχολόγο - κονωνιολόγο Κατερίνα Μορέ Χαραλάμπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ