Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ δεν δέχεται μαθήματα για το ΓεΣΥ

Αβέρωφ: Ο ΔΗΣΥ δεν δέχεται μαθήματα για το ΓεΣΥ

''Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν θα αλλάξει''

Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν θα αλλάξει, οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες πρέπει να διορθωθούν και ο ΔΗΣΥ δεν δέχεται μαθήματα για το ΓεΣΥ που δεν είναι ένα σύστημα που έφερε η αριστερά, αλλά η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, είπε ο Πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου κάνοντας λόγο σε «ιερές αγελάδες».
 
Ερωτηθείς σχετικά μετά από συνάντηση με το νέο ΔΣ της ΕΣΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ΓεΣΥ ψηφίστηκε, εφαρμόστηκε, είναι μια κοινωνική κατάκτηση φιλελεύθερης ιδεολογίας και δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του. Δηλαδή, συνέχισε, ο ασθενής να έχει το δικαίωμα, ανεξάρτητα αν είναι αστός ή αγρότης, αν είναι πλούσιος ή φτωχός με βάση την συνεισφορά – το ποσοστό είναι ίδιο σε όλους – να έχουν το αγαθό της υγείας χωρίς διακρίσεις. «αν σηκώνει η τζέπη σου ή όχι».
 
«Αυτή την κοινωνική κατάκτηση δεν την έφερε στον τόπο η αριστερά αλλά η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και μαθήματα περί του ΓεΣΥ να μην κάνουν στον ΔΗΣΥ». Επειδή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση που είχε ποτέ η κυπριακή κοινωνία, όταν παρατηρούνται στρεβλώσεις ή κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, οφείλει η πολιτεία να τα αντιμετωπίζει χωρίς δογματισμούς, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.
 
Εάν υπήρχαν μεγαλογιατροί που δεν έμπαιναν στο σύστημα υγείας γι’ αυτό το λόγο, δεν το κάναμε για να γίνουν κι άλλοι μεγαλογοατροί, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Ενδεχομένως να χρειάζεται ένας πιο ενδελεχής έλεγχος». Είμαι πραγματιστής, δήλωσε, και δεν ανέμενε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ όλα θα ήταν τέλεια, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι λιγότερα απ’ όσα κάποιος ανέμενε.
 
Ερωτηθείς αν μιλά για αναπροσαρμογή των απολαβών των γιατρών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι θέση του ΔΗΣΥ πως δεν μπορεί να μην υπάρχει σύνδεση των απολαβών κάποιου με το τί παράγει. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε, χωρίς να αλλάζουμε την φιλοσοφία».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε και το θέμα των βοηθών γενικών γιατρών - γραμματέα ή νοσοκόμας – λέγοντας ότι έχουν εγγεγραμμένους χιλιάδες ασθενείς αλλά αν θέλουν έχουν βοηθό. Γίνεται, διερωτήθηκε, να είμαι ένας γενικός γιατρός με 2.500 εγγεγραμμένους ασθενείς τους οποίους ανεξάρτητα αν βλέπω κάθε μήνα, θα παίρνω 25.000 ευρώ, χωρίς καν να έχω υποχρέωση να έχω μια γραμματέα ή μια νοσοκόμα;»
 
Αυτά τα ζητήματα, είπε, πρέπει να συζητηθούν και δεν έχουν να κάνουν με την φιλοσοφία, αλλά με κενά που αν δεν τα δεις στην πράξη δεν μπορείς να τα διορθώσεις.
 
Δεν μπορεί συνέχισε, να δημιουργείται η εντύπωση ότι όποιος έχει μια άποψη για να καλυτερεύσει ή να θωρακίσει το σύστημα «συνωμοτεί, θέλει το κακό και θέλει να τα αλλάξει όλα». Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος, όπως και οι πλείστοι επαγγελματίες, ανέφερε λέγοντας ότι θέλει το σύστημα να είναι βιώσιμο όχι για έξι μήνες αλλά για δεκαετίες. Και τις στρεβλώσεις, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, σε έναν πολιτισμένο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, να τις διορθώσουμε.
 
Αναφέροντας ότι ο ίδιος ήταν υπέρ  του πολυασφαλιστικού συστήματος, πράγμα που δεν έκρυψε ποτέ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το θέμα αυτό έκλεισε «δεν εγείρεται θέμα να εγκαταλείψουμε το μονοασφαλιστικό, να πάμε σε μονοασφαλιστικό. Η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει».
 
Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να βλέπει τις αδυναμίες και να μην μιλά, να αφήσει να τιναχθούν τα δημόσια οικονομικά, να καταρρεύσει το σύστημα για να έρθει να πει «είδατε που δεν με ακούσατε;». Δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Να κρινόμαστε από την πολιτική μας θέση, από τις πολιτικές μας πράξεις και όχι από τα υπονοούμενα του οποιουδήποτε, πρόσθεσε. «Εγώ προσωπικά κλείνω τα αυτιά μου σε αυτούς που καλλιεργούν τα υπονοούμενα κι έχω υποχρέωση εκεί που διαπιστώνω ότι υπάρχουν κάποια κενά, στρεβλώσεις να συμβάλλω στο να διορθωθούν».
 
Οι αλλαγές, πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνουν με την επιβολή, δεν έχουμε δικτατορία, για να γίνουν χρειάζεται μια συγκεκριμένη πλειοψηφία. «Το να δημιουργούμε σε αυτόν τον τόπο ιερές αγελάδες που άπαξ και βρεθεί κάποιος να έχει διαφορετική άποψη είναι συνωμότης, είναι καταραμένος. Είναι με αυτές τις ιερές αγελάδες που χάσαμε μισή πατρίδα, με αυτές τις ιερές αγελάδες ζήσαμε το ’13 οικονομική κατάρρευση».
 
Δεν πρέπει να αφήνουμε άλλες ιερές αγελάδες να δημιουργούνται στον τόπο μας, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ