Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Ρίκερ για εξελίξεις στην περιοχή και επίσκεψη Πομπέο

Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Ρίκερ για εξελίξεις στην περιοχή και επίσκεψη Πομπέο

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στις Βρυξέλλες Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη 

Συζήτησαν θέματα τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και τον επανακαθορισμό της αναβληθείσας - λόγω της κρίσης με το Ιράν – επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο.

 Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπει την επίσκεψη να πραγματοποιείται κάποια στιγμή την άνοιξη. Μάλιστα καθώς υπάρχουν κάποια χρονικά περιθώρια, συμφώνησαν να δουν αν μπορούν - πέραν της ήδη προγραμματισμένης να υπογραφεί διμερούς συμφωνίας – να προχωρήσουν και με κάποια άλλη από τις δύο που συζήτησαν το Νοέμβριο, όταν ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον.

Η συζήτηση κάλυψε κι άλλες τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις (Ιράν, Λιβύη), ενώ και ο ίδιος ο κ. Ρίκερ είπε πως θα ήθελε να επισκεφθεί στο επόμενο διάστημα την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι την προσεχή εβδομάδα αναμένονται δύο επισκέψεις Αμερικανών επισήμων στην Λευκωσία. Την Τρίτη επισκέπτεται την Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών για προξενικές υποθέσεις, Καρλ Ριτς, για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την άρση της υποχρέωσης βίζας για τους Κυπρίους που θα επισκέπτονται για τουρισμό τις ΗΠΑ. Αμέσως μετά, αναμένεται να αφιχθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα, Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα βρίσκεται στις 17 Ιανουαρίου στο Κάιρο για το ενεργειακό φόρουμ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ