Συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητά η Αθήνα

Συμμετοχή στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητά η Αθήνα

Μία θέση στη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό το εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη διεκδικεί η Αθήνα, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στις οποίες οδήγησαν τόσο η από κοινού προσπάθεια Πούτιν-Ερντογάν για εκεχειρία, όσο και η πρωτοβουλία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα των εμπλεκομένων στη σύγκρουση πλευρών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «το ζητάμε σε όλους τους τόνους», διευκρινίζοντας πως η απάντηση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων».

Στο Βερολίνο, πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Στην ίδια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της Διάσκεψης του Βερολίνου αναφέρεται και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSA, επικαλούμενο υψηλόβαθμο γερμανό αξιωματούχο.

«Η πρωτοβουλία του Βερολίνου, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει πολύ πριν η Τουρκία υπογράψει τα μνημόνια με τη Λιβύη. Είναι μία πρωτοβουλία η οποία γίνεται σε συνέχεια αλλά και ξεχωριστά σε σχέση με προηγούμενη πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Ιταλία» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8 και τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει προσέθεσε.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε πως «ξεκάθαρα έχουμε μπροστά μας μία τουρκική προκλητικότητα, η οποία εκτείνεται σε όλη την περιοχή, εκτείνεται μαζί με την υπόθεση της υπογραφής των δύο μνημονίων με τη Λιβύη, τα οποία παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι μία περίοδος στην οποία έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις μπροστά μας και αυτές τις προκλήσεις προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών και σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι παράνομα και άκυρα, παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή.

Όπως ανέφερε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Κατέστησε σαφές -με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητό- ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» προσέθεσε και όπως είπε ο πρωθυπουργός σε όλες τις συναντήσεις του αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και αυτός από τους δημοσιογράφους σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης» είπε ο κ. Πέτσας, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας έχει διατυπώσει αίτημα συμμετοχής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Επίσκεψη Δένδια σε χώρες του Μαγκρέμπ

Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας, προκειμένου να είναι παρούσα στις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφτεί χώρες του Μαγκρέμπ και συγκεκριμένα θα μεταβεί την Τετάρτη στο Μαρόκο και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Αλγερία και Τυνησία, χώρες με σημαντικό ρόλο περιφερειακό ρόλο στην περιοχή της Λιβύης.

Μετά τη συνάντησή του, χθες Δευτέρα, με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί καθοριστικής σημασίας, πέραν από την ειρήνευση στην περιοχή, να αναγνωριστεί, σε κάθε περίπτωση, ο ανυπόστατος χαρακτήρας και η νομική ακυρότητα των δύο μνημονίων που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη. «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ Cnn.gr