Πρόκληση της Τουρκίας-Έφτασε στο «8» το Γιαβούζ

Πρόκληση της Τουρκίας-Έφτασε στο «8» το Γιαβούζ

Εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία έστειλε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τ/Κ σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η "κυβέρνηση της ΤΔΒΚ" (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τ/Κ έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ε/Κ σε αυτή την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πάντως ότι «σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ, οι δύο πλευρές θα μοιράσουν τα έσοδα» και ότι για την Τουρκία είναι ακόμη σε ισχύ η πρόταση Ακιντζί για την κατανομή του φυσικού αερίου.

«Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που υπέβαλλαν οι τ/κ αρχές για τη δίκαιη κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων και των εσόδων στις 13 Ιουλίου 2019 εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για λύση», αναφέρει, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Ευρώπη για τη στάση της ενάντια στους Τ/Κ, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.Η Ε.Ε. από το 2003 κι έπειτα σιωπά μπροστά στο σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο. Σε καμία δήλωσή της δεν έχει απευθυνθεί στους Τ/Κ, ούτε υπολογίζει την παρουσία τους και τα δικαιώματά τους. Η Ε.Ε. καταρχάς πρέπει να σταματήσει με το πρόσχημα της αλληλεγγύης τις προκατειλημμένες πολιτικές και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να διεκδικεί τα δικαιώματά της και των Τ/Κ μέχρι να γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις της για την κατανομή της ενέργειας.                                                                                                                                                                                                                    

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα νότια του νησιού μέχρι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε τη νέα παράνομη γεώτρηση σημειώνοντας πως «η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο».

"Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL", αναφέρεται στην ανακοίνωση.