Ελλάδα και ΕΕ ετοιμάζουν ναυτική δύναμη για τα Στενά του Ορμούζ

Ελλάδα και ΕΕ ετοιμάζουν ναυτική δύναμη για τα Στενά του Ορμούζ

Τη δημιουργία ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής για την επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ στηρίζουν οι κυβερνήσεις επτά κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με σκοπό τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφαλούς πλεύσης, καθώς και τη μείωση της υφιστάμενης έντασης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας συμφώνησαν -σε πολιτικό επίπεδο- στη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής και προσβλέπουν σε περαιτέρω δεσμεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των όσων προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες προσπάθειες και πρωτοβουλίες για ναυτική ασφάλεια στην περιοχή, η αποστολή «EMASOH» θα παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση και επιτήρηση της κατάστασης στον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα.

Τα Στενά του Ορμούζ θεωρούνται δίαυλος στρατηγικής και ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία, καθώς συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με την παγκόσμια αγορά, ενώ βρίσκονται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες. 

Η μεγαλύτερη ποσότητα αργού πετρελαίου που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ -όλα τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών- μεταφέρεται μέσω του θαλάσσιου αυτού διαύλου. Χρησιμοποιείται για σχεδόν όλο το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που παράγεται από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ΥΦΑ του κόσμου, το Κατάρ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των επτά κρατών - μελών της ΕΕ, μέσω του γαλλικού υπουργείου Εξωτερκών, η «EMASOH» θέλει να αποτελέσει χρήσιμο μέσο για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και να εξασφαλίσει επαρκείς μηχανισμούς συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών με όλους τους εταίρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της κλιμάκωσης διπλωματικών προσπαθειών για την εξασφάλιση μεγαλύτερης σταθερότητας και ενός περιεκτικού περιφερειακού διαλόγου.  

Σημειώνεται ότι το Παρίσι, πίεζε για εναλλακτικό συνασπισμό υπό την Ευρώπη για την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο από πέρσι, μετά την άρνηση της χώρας να ενταχθεί στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Ντροπή! Αυτό το λεωφορείο μεταφέρει μαθητές - Δείτε τις εικόνες