Ακιντζί στην Guardian: Κίνδυνος μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου

Ακιντζί στην Guardian: Κίνδυνος μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου

"H Κύπρος είναι αντιμέτωπη με την οριστική διχοτόμηση εκτός και εάν οι πλευρές καταφέρουν σύντομα να καταλήξουν σε μία συμφωνία για μια «δίκαιη» ομοσπονδιακή λύση" επεσήμανε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνονται καθημερινά, μειώνοντας έτσι την προοπτική της επανένωσης. «Πρέπει να βιαστούμε. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι, σε μία αποφασιστική στιγμή», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, η εξάρτηση του βορρά από την Τουρκία θα μεγαλώσει, με κίνδυνο να μετατραπεί σε μία de facto τουρκική περιοχή.
Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο Κυπριακό θα επαναρχίσει μετά το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά. «Το τρένο εκτροχιάστηκε στο Κραν Μοντανά. Νομίζω ότι το επαναφέραμε ξανά σε μια ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Guardian εστιάζει και στις διαφορές του Μουσταφά Ακιντζί με την τουρκική κυβέρνηση, αναφέροντας ως παράδειγμα την κριτική από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εισβολή στη Συρία, αλλά και την απάντηση της Άγκυρας ότι «πρέπει να γνωρίζει τα όριά του».

Ο Ακιντζί εξήγησε ότι διαφωνεί με το όραμα του Ερντογάν για τις σχέσεις Άγκυρας-Λευκωσίας ως «μάνα και παιδί», προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί «ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις».

Παραδέχθηκε ακόμη ότι η «τδβκ» θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την οικονομία της προκειμένου να είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Τουρκία. «Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε στήριξη από το νότο» είπε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, με την Guardian να σημειώνει ότι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Άγκυρα ξεκίνησε μια εκστρατεία αύξησης της ισλαμικής επιρροής, που χαρακτηρίζεται από την κατασκευή τζαμιών και τη δημιουργία κορανικών σχολείων.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, να χρησιμοποιήσει τις καλές του σχέσεις με την Τουρκία για να επανεκκινήσει ο διάλογος στο Κυπριακό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbomb.com.cy

Διαβάστε επίσης:

Βαρύ πένθος για τον Σάκη Ρουβά

Κοροναϊός: Παραμορφώθηκαν τα πρόσωπα γιατρών και νοσηλευτών

Μακάβριο: Έκλεψαν την τέφρα του παιδιού τους - Κάνουν έκκληση για εντοπισμό της