ΥΠΕΞ: Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά ζητήματα των Τουρκοκυπρίων

ΥΠΕΞ: Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά ζητήματα των Τουρκοκυπρίων

Στο Μόναχο για την 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, την μεγαλύτερη σύνοδο για θέματα άμυνας και διπλωματίας, βρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου και είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από το Κουβέιτ, την Αλβανία, το Ιράκ, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ είχε και ιδιαίτερα συνάντηση με τον Αμερικανό Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σε ερώτηση που έθεσε στον Υπουργό Εξωτερικών το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφορικά με τις πολιτικές διεργασίες στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι,

«Θέλω να πω δημόσια πως δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά ζητήματα των Τουρκοκυπρίων. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο να εμπλέκεται ο οποιοσδήποτε –είτε εμείς ως συμπατριώτες τους, είτε τρίτη χώρα- στα εσωτερικά τους. Εκείνο που θέλω να αναφέρω είναι πως ευελπιστούμε πως ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που θα προκύψει από τη διαδικασία τους επόμενους μήνες, θα είναι θιασώτης της λύσης μιας διζωνικής συνομοσπονδίας και υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Να σημειωθεί πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης συνοδεύονταν στη Διάσκεψη του Μονάχου από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου.