Επιμένει ο Οκτάι για την Αμμόχωστο: «Σε κανένα θέμα η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη»

Επιμένει ο Οκτάι για την Αμμόχωστο: «Σε κανένα θέμα η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη»

"Δεν θα περιμένουμε μισό ακόμη αιώνα, η υπομονή και της Τουρκίας και των Τ/κ στις αδικίες που έγιναν έχει εξαντληθεί", ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι λέγοντας ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων θα ενισχύσει μελλοντικά την ευημερία των Τ/κ και είναι σημαντική για την κοινωνική ειρήνη μεταξύ των «δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Οκτάι μιλούσε χθες βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μετά το 1974 η τ/κ πλευρά αποφάσισε να «κλείσει» ένα μέρος της μέχρι την εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης, παρ’ ότι κανείς δεν αιτήθηκε εκείνης της περιοχής. Από την μια είπε ο κ. Οκτάι, εδώ και μισό αιώνα συνεχίζονται οι συνομιλίες για μια λύση και σε αυτό το διάστημα, οι Ε/κ έγιναν μέλος της ΕΕ και δεν τους ασκήθηκε καμία πίεση για την λύση, ενώ από την άλλη η τ/κ πλευρά άφησε τα Βαρώσια να ερημώσουν.

Η υπομονή της Τουρκίας και των Τ/κ απέναντι στις αδικίες που έχουν γίνει έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τον Φουάτ Οκτάι που πρόσθεσε: «σε κανένα θέμα η υπομονή δεν είναι ανεξάντλητη».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα έχει κάνει προγραμματισμό για αύξηση των τουριστών στην Τουρκία μέχρι το 2023 από 54 εκ στα 76 εκ και σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως είπε, περιλαμβάνεται και το ψευδοκράτος.

Ο κ. Οκτάι, που χθες το απόγευμα επισκέφθηκε μαζί με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας το λεγόμενο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας και ανακοίνωσε την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία, ανέφερε ότι αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Δίνουν σημασία, είπε, στην δημιουργία μιας «βόρειας Κύπρου» που θα είναι παραγωγική δύναμη και «το να γίνει η «τδβκ» Σιγκαπούρη δεν είναι όνειρο, ωστόσο όλοι πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό, ο καθένας από την πλευρά του», όπως ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Αναφερόμενος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι είναι σημαντικό να μην γίνει η Τουρκία αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας».

Μιλώντας στο δείπνο ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είπε ότι το νέο νοσοκομείο θα γίνει πίσω από το κτήριο του «Μπαϊράκ» σε μια έκταση 270 στρεμμάτων και θα είναι χωρητικότητας 500 κλινών.

Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι μαζί με τον κ. Τατάρ και άλλα μέλη της «κυβέρνησης» πήγαν χθες αργά το απόγευμα στην περιοχή όπου το νέο νοσοκομείο πρόκειται να κατασκευαστεί.

Eπίσης στο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Αντιπροέδρου ήταν η «πρόεδρος» του «ανωτάτου δικαστηρίου», ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου και οι διοικητές του κατοχικού στρατού, όχι όμως ο νυν Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων στη βάση του δικαίου, διαφυλάττοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ως μια περιοχή ενωμένη με την κατεχόμενη Αμμόχωστο θα δώσει μια τεράστια δυναμική στο ψευδοκράτος.

Παραμένει στα κατεχόμενα σήμερα ο Τούρκος Υπ. Δικαιοσύνης

Όπως επίσης μεταδίδεται σήμερα στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, επισκέφθηκε την χήρα ενός «βουλευτή» του τ/κ ΔΚ που πέθανε το 2001 σε τροχαίο, την σύζυγο του Αχμέτ Ελμπασάν, Ζεχρά και το μουσείο του ιδρυτή του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στην Τουρκία που ήταν Τ/κ καταγωγής, Αλπαρσλάν Τουρκές.

Επισκέφθηκε επίσης το τζαμί Σελιμίγιε, τον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, και συνομίλησε με καταστηματάρχες στην περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ