Συνάντηση ΠτΔ με Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Τι συζήτησαν

Συνάντηση ΠτΔ με Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Τι συζήτησαν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Βέρνερ Χόγιερ.

Μετά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπου είχε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσει για τη συνεισφορά της τράπεζας προς την Κύπρο, ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης. Επίσης συζήτησαν και ένα πλέγμα έργων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε τροχιά και η Κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την αρωγή της ΕΤΕπ.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στα χρόνια που συνεργάζεται η τράπεζα με την Κύπρο, στο σύνολο 39, αντλήθηκαν από την ΕΤΕπ περίπου 4 δις όπου το 43% αυτών των χρημάτων, 1,7 δις, αντλήθηκαν από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και μια σειρά έργων που η Κυβέρνηση δρομολογεί και προτίθεται να ζητήσει τη στήριξη της ΕΤΕπ όπως τα έργα που αφορούν την ενέργεια, δηλαδή το τερματικό φυσικού αερίους το Βασιλικό, μια σειρά έργων που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, επενδύσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα δύο κρατικά Πανεπιστήμια που θα απευθύνονται σε φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και η συνεισφορά της ΕΤΕπ προς τον ΚΟΑΓ για την ανέγερση κατοικιών που και αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης».