ΚΕ: Πρόταση για σύσταση μικτής Τεχνικής Επιτροπής για την Αμμόχωστο

ΚΕ: Πρόταση για σύσταση μικτής Τεχνικής Επιτροπής για την Αμμόχωστο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε για την επιστολή ΠτΔ στον ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της σύστασης μικτής Τεχνικής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος αναφέρθηκε στην σύσταση μικτής Τεχνικής Επιτροπής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για να εξετάσουν όλα τα ζητήματα, που σχετίζονται με το άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων.

 Ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες,και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ε.Ε και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία καταγγέλλει τις νέες τουρκικές μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο, υπενθυμίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζητεί την παρέμβαση τους για αποφυγή των νέων τετελεσμένων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα, ουσιαστικά, θέτει τον Γ.Γ. ενώπιον των ευθυνών του ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Σ.Α.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, αναφέρει επί λέξει:

«…πρέπει αμέσως να δοθεί το μήνυμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να παρακολουθούν το θέμα και δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα…»

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε καταθέσει από το 2017 για την σύσταση δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την Αμμόχωστο και την είσοδο αμοιβαία αποδεκτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην πόλη για καταγραφή της κατάστασης.

Βεβαίως, πριν από αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει λεπτομερώς τα όσα έγιναν και κυρίως λέχθηκαν το περασμένο Σάββατο, στην περιλάλητη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στα κατεχόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην απαράδεκτη δήλωση, από δύο τούρκους αξιωματούχους ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις προκαλούν όσο ποτέ την κοινή γνώμη στην Ε/κ κοινότητα».

Αν και η επιστολή δεν θεωρείται αποτελεσματική αντίδραση στα σχέδια των Τούρκων, από την άλλη είναι και επιβεβλημένη. Αυτό που αναμένει η Λευκωσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια δημόσια δήλωση αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, μάλλον από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα. Εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν θα θορυβήσει την Τουρκία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παραλήπτες επιστολής είναι και οι αρχηγοί – κρατών και κυβερνήσεων - μελών της Ε.Ε αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και αυτό έχει την σημασία του γιατί τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και ο Κινέζος ηγέτης ενημερώνονται για την ευθεία παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αγνόηση της πρόσφατης δήλωσης του σώματος, Οκτώβριο του 2019, που επιβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.com.cy

Διαβάστε επίσης:

Μάρθα Καραγιάννη: Αγωνία για την αγαπημένη ηθοποιό - Τα νεότερα για την υγεία της