Τι συζήτησε ο Γκουτέρες με τον Χριστοδουλίδη στην Γενεύη

Τι συζήτησε ο Γκουτέρες με τον Χριστοδουλίδη στην Γενεύη

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλιδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία για να συμμετάσχει στο Τμήμα Υψηλού Επιπέδου της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται από τις 24 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του στο Twitter συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα και η σημαντικότητα της δημιουργίας ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης τα πρόσφατα προκλητικά σχέδια των Τούρκων για εποικισμό της Αμμοχώστου όπως παρατέθηκαν και στην επιστολή Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα.

Εξάλλου στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει, επίσης, συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, τη Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη και Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό Tatiana Valovaya, τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης António Vitorino, τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Yousef Al Othaimeen, και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Peter Maurer.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης θα τελέσει από κοινού με την Υπουργό για θέματα Γυναικών, Οικογένειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας Damares Alves, τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης που συνδιοργανώνουν στο Παλάτι των Εθνών οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες των δύο χωρών, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Σπάνιων Γενετικών Παθήσεων «Μοναδικά Χαμόγελα», με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει από τη Γενεύη το πρωί της Τετάρτης.