Τι συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ στη Γενεύη

Τι συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ στη Γενεύη

Την ετοιμότητα της Ρωσίας για να συμβάλει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού μετέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών ο Ρώσος ομόλογος του Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση που είχαν στην Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha Cyprus, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών άκουσε με προσοχή την ενημέρωση του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις των Τούρκων αναφορικά με τα σχέδια για εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέση της Ρωσίας, του αναφέρθηκε από τον Ρώσο ομόλογο του, είναι πως οι όποιες κινήσεις αφορούν τα Βαρώσια, θα πρέπει να είναι συμβατές με όσα προνοούνται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για τα θέμα της ΑΟΖ ο κ. Λαβρόφ διαφώνησε με όλες τις ενέργειες τρίτων στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς τη συγκατάθεση της Κύπρου.

Επιπλέον συζητήθηκε το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τον κ. Λαβρόφ να μεταφέρει πως θέση της Μόσχας είναι ότι η φιλοξενούσα χώρα θα πρέπει να δίνει τη σύμφωνο γνώμη της για τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης ή τον αριθμό των μελών της. Άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει λόγο στις εξελίξεις.

Μηνύματα Χριστοδουλίδη

Νωρίτερα στις συνεχιζόμενες απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αναφέρθηκε από το βήμα του Τμήματος Υψηλού επιπέδου της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο.

«Σχεδόν 46 χρόνια μετά η τύχη των μισών αγνοουμένων στην Κύπρο ακόμα να διαφανεί. Όλοι οι Κύπριοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, παραμένουν πρόσφυγες μέχρι σήμερα και δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, η οποία ανήκει σε όλους τους Κυπρίους, λεηλατείται συστηματικά και καταστρέφεται ενώ η Τουρκία έχει απειλήσει να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα του 1967 για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταδικάζει κάθε απόπειρα για εποικισμό οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους από τους κατοίκους του ως παράνομη», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.