ΠτΔ: Ατυχής παρέμβαση η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα οδοφράγματα

ΠτΔ: Ατυχής παρέμβαση η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα οδοφράγματα

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω ατυχείς παρεμβάσεις της ειρηνευτικής δύναμης που καλείται να επιτελέσει έναν άλλο ρόλο στην αποστολή της. Αποστολή της είναι η επικράτηση της ειρήνης, όπως επιτυχώς το έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα".

 Aτυχή παρέμβαση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τη χθεσινή ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι παρεμβάσεις που αφορούν πολιτικές της κυρίαρχης χώρας της, Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αναγνωρισμένο κράτος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώ ότι είναι ατυχείς.

Συνεργασία υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά την ευθύνη των αποφάσεων έχει η Κυβέρνηση της αναγνωρισμένης Δημοκρατίας η οποία αποφασίζει και δεν συναποφασίζει με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Δεν παραγνωρίζουμε και δεν παραγνωρίσαμε στις αποφάσεις μας την ασφάλεια ολόκληρου του κυπριακού λαού ανεξάρτητα κοινοτικής, εθνοτικής ή άλλης μορφής σύνθεσης του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμμορφούμεθα σε έκτακτες καταστάσεις ανάγκης με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και των καθ’ ύλην αρμοδίων Οργάνων της ΕΕ. Η Κυπριακή Κυβέρνηση αυτό πράττει».

Υπενθυμίζεται πως κλειστά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου παραμένουν τα τέσσερα οδοφράγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί για σκοπούς αποτελεσματικότερων ελέγχων κατά του κοροναϊού, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η ανακοίνωση

Ανησυχία εκφράζει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ «για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης».

Όπως αναφέρεται σε δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν και ο ΟΗΕ στηρίζει όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε δυνητικής έκτακτης κατάστασης που αφορά τη δημόσια υγεία, είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συντονίζουν στενά τη δράση τους για να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Από αυτή την άποψη, προστίθεται, ο ρόλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.