Επικοινωνία ΠτΔ – Ακιντζί για κοροναϊό

Επικοινωνία ΠτΔ – Ακιντζί για κοροναϊό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα του κοροναϊού

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του ιού και στην Κύπρο.

Παράλληλα, συμφώνησαν να ενισχυθεί περαιτέρω η αλληλοενημέρωση μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.

Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΤΚ ηγέτη κ. Ακιντζί. Συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού και στην Κύπρο. Συμφωνήσαμε να ενισχυθεί περαιτέρω η αλληλοενημέρωση μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πόσο διαρκεί η επώαση

Τεστ κοροναϊού στην Κύπρο: Τι πρέπει να ξέρετε

Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης

Το προφίλ των ασθενών

Το προφίλ των δέκα ασθενών

Τα δεκατέσσερα κρούσματα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αφορούν:

-       Δύο άτομα που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την Αθήνα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσαν συμπτωματολογία. Πρόκειται για Ελληνοκύπριους.

-       Δύο άτομα που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και τα οποίο είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και αυτές οι δύο περιπτώσεις αφορούν Ελληνοκύπριους.

- Ένα άτομο που νοσηλευόταν αρχικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και ακολούθως στο Γενικό Αμμοχώστου. Το άτομο αυτό είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία.

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.

- Ένα άτομο που είχε επιστρέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και, αφού εκδήλωσε συμπτώματα. Το άτομο αυτό επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα πρωτόκολλα, λήφθηκε δείγμα και αφού έγινε η εξέταση από το ΙΝΓΚ, διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό.

- Δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

- Ένα άτομο που νοσηλεύεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε πυρετό.

- Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.

- Τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, δύο άντρες ηλικίας 25 και 64 ετών που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Μιλάνο και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Πέντε συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα

Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα πέντε.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, τα δύο κρούσματα αφορούν σε Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι παρουσίασαν πυρετό και μεταφέρθηκαν στο «κρατικό νοσοκομείο» στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Το τρίτο κρούσμα αφορά Τουρκοκύπριο, ο οποίος επέστρεψε πριν από 9 ημέρες από τη Βρετανία και παρουσίασε ψες πυρετό.