Σε επαφή με δυο πλευρές η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για οδοφράγματα

Σε επαφή με δυο πλευρές η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για οδοφράγματα

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται σε επαφή με τις δυο πλευρές για το θέμα των οδοφραγμάτων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί οποιαδήποτε συνάντηση της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είτε με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, επί του θέματος, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.

Ο κ. Σιντίκ είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενημερώθηκε χθες από την τ/κ πλευρά για την απόφασή της για προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων σε Λιμνίτη και Στροβίλια, πριν κλείσουν τα δυο οδοφράγματα. Πρόσθεσε πως η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επείγουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και πως «το κύριο μήνυμά μας αυτή τη στιγμή αφορά τη σημασία της αλληλοενημέρωσης και της συνεργασίας της μιας πλευράς με την άλλη».

«Το ξεκαθαρίσαμε χθες ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις δυο πλευρές αλλά πρέπει να ζητήσουν τη βοήθειά μας», πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως μέλη του στρατιωτικού προσωπικού, της αστυνομίας και του πολιτικού προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκονται «σε επαφή καθημερινά με τις δυο πλευρές για την κατάσταση ένθεν και ένθεν της νεκρής ζώνης».

Ερωτηθείς αν η κ. Σπέχαρ θα έχει συναντήσεις με τους δυο ηγέτες για συζήτηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται, ο κ. Σιντίκ είπε πως δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση μέχρι στιγμής.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παίρνει προληπτικά μέτρα ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στα μέλη της απάντησε καταφατικά .

«Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων για όλο το προσωπικό προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος. Αυτά τα μέτρα αναθεωρούνται σε τακτά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί πως λαμβάνεται κάθε αποτελεσματικό μέτρο το γρηγορότερο δυνατόν», σημείωσε.

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα του κοροναϊού

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του ιού και στην Κύπρο.

Παράλληλα, συμφώνησαν να ενισχυθεί περαιτέρω η αλληλοενημέρωση μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.

Είχα προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΤΚ ηγέτη κ. Ακιντζί. Συζητήσαμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού και στην Κύπρο. Συμφωνήσαμε να ενισχυθεί περαιτέρω η αλληλοενημέρωση μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πόσο διαρκεί η επώαση

Τεστ κοροναϊού στην Κύπρο: Τι πρέπει να ξέρετε

Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης

Προφίλ των δέκα ασθενών

Πρόκειται για νεαρό Ελληνοκύπριο ο οποίος έφτασε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Μαρτίου. Αφού εκδήλωσε συμπτώματα τις τελευταίες δύο ημέρες, επικοινώνησε με το τηλεφωνικό κέντρο 1420. Βρίσκεται προς το παρόν σε κατ` οίκον περιορισμό.
Το δεύτερο κρούσμα ήταν νεαρός Ελληνοκύπριος ο οποίος έφτασε από το Μιλάνο, μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων επικοινώνησε με τις αρχές. Βρίσκεται επίσης σε κατ`οίκον περιορισμό.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν δύο Ελληνοκύπριοι οι οποίοι εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Αφού επιβεβαιώθηκαν ως θετικά κρούσματα νοσηλεύονται στο γενικό νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Ελληνοκύπριος, άντρας ο οποίος είχε επικοινωνήσει ο ίδιος με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε πυρετό νοσηλεύεται επίσης στο γενικό νοσοκομείο Αμμοχώστου. Δύσκολο το έργο των αρχών για ιχνηλάτηση των επαφών τους, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο άντρας δεν είχε ταξιδέψει τις τελευταίες ημέρες στο εξωτερικό και ούτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκεται γυναίκα από την Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Η γυναίκα είχε έρθει στο νησί από την Αθήνα και μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων επικοινώνησε η ίδια με τις αρμόδιες αρχές.
Ο 64χρονος ελληνοκύπριος γιατρός, ο οποίος έφτασε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζήτησε από μόνος του να υποβληθεί σε εξετάσεις και βρίσκεται σε κατ` οίκον περιορισμό.
Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επιστρέψει από την Ιταλία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αφού εκδήλωσε ήπια συμπτωματολογία. Θα μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει ήπια συμπτωματολογία μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές. Θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό
Ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό-περιορισμό, και το οποίο έφτασε από την Γερμανία, η οποία εμπίπτει στην Κατηγορία 2 που προβλέπει αυτό-περιορισμό. Το άτομο είναι ασυμπτωματικό και θα παραμείνει σε αυτό-περιορισμό.