Υφυπουργός Τουρισμού: Έκκληση προς ξενοδόχους για φιλοξενία επαναπατρισθέντων

Υφυπουργός Τουρισμού: Έκκληση προς ξενοδόχους για φιλοξενία επαναπατρισθέντων

Έκκληση προς ξενοδοχεία να ανταποκριθούν για την φιλοξενία επαναπατρισθέντων στην Κύπρο που θα έρθουν τις επόμενες μέρες και πρέπει να αυτοπεριοριστούν εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού, απευθύνει ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος στο ΚΥΠΕ, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας που το Υφυπουργείο έχει στείλει στους Συνδέσμους Ξενοδόχων. Σύμφωνα με αυτό οι ξενοδόχοι θα συμβληθούν με την Κυβέρνηση για παροχή υπηρεσιών στο δωμάτιο. Ο φιλοξενούμενος, όπως είπε θα πρέπει να περιορίζεται στο δωμάτιό του και το ξενοδοχείο θα πρέπει να του παρέχει κάποιες υπηρεσίες, όπως φαγητό τρεις φορές την ημέρα έξω από την πόρτα του ξενοδοχείου και αλλαγή λινών και πετσετών κάθε τέσσερις μέρες.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και καλούνται να ανταποκριθούν οι ξενοδόχοι», ανέφερε ο Υφυπουργός.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση προς το προσωπικό των ξενοδοχείων να ανταποκριθεί με τη σειρά στο κάλεσμα των εργοδοτών. Διευκρίνισε ότι τα άτομα που θα φιλοξενούνται δεν είναι άτομα που νοσούν αλλά συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο εξωτερικό και για λόγους προφύλαξης θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν. Είπε επίσης ότι θεωρεί πως είναι πολύ χαμηλό το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα κρούσμα ανάμεσά τους. Αυτό γιατί θα τους έχει ήδη γίνει έλεγχος στο αεροδρόμιο και θα έχουν δείξει ότι δεν νοσούν, ενώ θα πρέπει να φέρουν και το απαραίτητο πιστοποιητικό από τα αρμόδια εργαστήρια στη χώρα όπου βρίσκονταν, σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα όπως είπε ο κ. Περδίος, η γραμμή 1420 θα είναι στη διάθεση του ξενοδοχείου αν κάποιος παρουσιάσει οποιαδήποτε συμπτώματα στην πορεία για να την καλέσουν. Τα άτομα που θα πάνε στα ξενοδοχεία, όπως τόνισε, θα είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο δεν θα μπορούν να πάνε σπίτι τους γιατί πρέπει να περιοριστούν με τον σωστό τρόπο για 14 ημέρες, όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να τους μεταφέρει στα ξενοδοχεία που έχουν όλες τις απαραίτητες ανέσεις.

Διευκρίνισε επίσης ότι το φαγητό θα τους αφήνεται από το ξενοδοχείο έξω από την πόρτα του δωματίου τους, όπως και τα λινά και οι πετσέτες που θα χρησιμοποιούν. Επίσης όταν χρειαστεί θα τους προμηθεύουν με προϊόντα για να καθαρίζουν οι ίδιοι το δωμάτιο τους, ώστε να περιοριστεί η επαφή. Στόχος είπε είναι να διασφαλιστούν καλές συνθήκες διαμονής για τον επαναπατριζόμενο αλλά και καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Η αποζημίωση προς τους ξενοδόχους, όπως είπε ο Υφυπουργός, δεν θα είναι ιδιαίτερα ψηλή σε σχέση με το τι θα κέρδιζαν αν ήταν τα ξενοδοχεία ανοικτά, ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια κοινωνική πράξη που ζητείται από τους ξενοδόχους σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα. Από τη μια όπως είπε, υπάρχει μια επιθυμία να επιστρέψουν πίσω οι συμπολίτες μας και από την άλλη θα πρέπει να βρεθούν χώροι φιλοξενίας τους.

Παράλληλα ο κ. Περδίος απευθύνει έκκληση προς τους αυτοπεριοριζόμενους, να αντιληφθούν ότι πρέπει να ακολουθούν και οι ίδιοι κανόνες τους αυτοπεριορισμού, και ότι δεν πρέπει να βγαίνουν από τα δωμάτια τους και να κυκλοφορούν στους χώρους του ξενοδοχείου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υφυπουργείο μιλά κυρίως με ξενοδοχεία τριών αστέρων, ωστόσο όπως είπε, δεν αποκλείει ενδιαφέρον και ξενοδοχείων άλλων αστέρων. Όπως είπε υπάρχει ήδη ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από ξενοδόχους και από εργαζόμενους, ώστε να γίνει κατορθωτό να επαναπατριστεί περισσότερος κόσμος. Στόχος, όπως είπε, είναι το κράτος να είναι προετοιμασμένο.