Αναμένεται νέο διάγγελμα Αναστασιάδη - Ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων

Αναμένεται νέο διάγγελμα Αναστασιάδη - Ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων

Με διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τα νέα μέτρα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha Κύπρου, οι προετοιμασίες στο Προεδρικό Μέγαρο είναι πυρετώδεις για την μετάδοση του διαγγέλματος τις επόμενες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό από τις 9:15, η συνεδρία της διϋπουργικής επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατία, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία γίνεται αξιολόγηση για θέματα κορωνοϊού.

H διυπουργική συνέρχεται, καθώς ήδη η Κύπρος μετρά 95 κρούσματα της νόσου (περιλαμβανομένων και 3 στις Βρετανικές Βάσεις) και ενώ έχουν προστεθεί 20 συνολικά κρούσματα το Σαββατοκύριακο.

Η διϋπουργική θα προβεί σε μια ανασκόπηση της κατάστασης, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ληφθούν αποφάσεις για κάποια νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι επικρατεί δυσφορία αφού πολλοί δεν υπακούν στα προληπτικά μέτρα κατά τις εξάπλωσης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο πολλοί ήταν σε πάρκα με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκεντρώσεις κόσμου, κάτι που αντίκεται στις συστάσεις. Οι εικόνες αυτές ώθησαν την ιατρική κοινότητα να συστήσει στην κυβέρνηση την υιοθέτηση πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται μετά τη συνεδρία να δούμε αποφάσεις που να έχουν να κάνουν με περιορισμό στον αριθμό ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις, σε πάρκα και άλλους χώρους, όπως δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και κλείσιμο ορισμένων τομέων που λειτουργούσαν μέχρι χθες, όπως για παράδειγμα τα εργοτάξια. Η μείωση στον αριθμό ατόμων που συνυπάρχουν σε έναν χώρο, εκτός απροόπτου θα συνοδεύεται και από αυστηρούς ελέγχους χωρίς να αποκλείονται και τα εξώδικα προς επαγγελματίες που δεν θα ελέγχουν τον αριθμό ατόμων εντός του χώρου εργασίας τους.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) 

Ο ΠΙΣ σε  ανακοίνωσή του σημειώνει ότι “αναλογιζόμενοι την ευθύνη σε όλο της το φάσμα, κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτικό και οικονομικό, ένα προσωρινό “lockdown”, άμεσα, χωρίς καθυστέρηση και προτού να είναι αργά, είναι απαραίτητο ως προς την αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης διασποράς της πανδημίας Covid-19, κυρίως από ασυμπτωματικές περιπτώσεις”.

Είναι δε απαραίτητο ως προς τη στήριξη των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και τους επαγγελματίες υγείας, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, προσθέτει.

Η μη καθολική πειθαρχία στην εφαρμογή των μέτρων, που ορθά, εξήγγειλε η κυβέρνηση και η πορεία που ακολουθεί η πανδημία του Codiv-19, τονίζει, δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα

Σε επιβολή εν μέρει απαγόρευσης κυκλοφορίας προχώρησε η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, απαγόρευση που τέθηκε σε εφαρμογή χθες τα μεσάνυχτα. Η απαγόρευση αυτή θα έχει ισχύ για 14 μέρες. Όπως αναφέρεται στις αναρτήσεις, υπεραγορές, φαρμακεία, βενζινάδικα, τράπεζες και νοσοκομεία θα είναι ανοικτά και ο κόσμος θα μπορεί να εξυπηρετείται. Επίσης, προστίθεται, κάποιοι θεσμοί «κρατικοί» και ιδιωτικοί (που δεν διευκρινίζονται) θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν με βάση τα μέτρα και τις αποφάσεις του «υπουργικού» των προηγούμενων ημερών. Οι επισκέψεις σε σπίτια, οι βόλτες, οι άσκοποι περίπατοι, οι επισκέψεις σε εκδρομικούς χώρους, οι προπονήσεις απαγορεύονται.

Η «αστυνομία» θα περιπολεί και θα μπορεί ακόμα και να συλλαμβάνει και να θέτει υπό κράτηση όσους παραβιάζουν την απόφαση. Υπό αυτές τις συνθήκες το κλείσιμο σχολείων, χώρων εστίασης και καταστημάτων επιμηκύνεται μέχρι νεωτέρας. Να σημειωθεί ότι νωρίς το απόγευμα ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είχε καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων με τους οποίους, όπως μεταδίδεται, συζήτησαν τα οικονομικά μέτρα στήριξης ενώ η «κυβέρνηση» αναμένεται να ανακοινώσει πακέτο μέτρων την Τρίτη.

Τρία νέα κρούσματα

Τρία νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες βράδυ στα κατεχόμενα, όλοι Τουρκοκύπριοι. Τα τρία νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τις προηγούμενες ημέρες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα είναι 38, 31 οι Γερμανοί τουρίστες και 7 πλέον οι Τ/Κ. Τ/κ ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι πρώτοι δύο Τ/Κ που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό είχαν έρθει από τη Βρετανία (μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας). Ο ένας εξ αυτών φέρεται να ήταν η αιτία μετάδοσης στη σύζυγό του και το προχθεσινό κρούσμα ήταν άτομο που είχε έρθει σε επαφή μαζί τους. Πιθανολογείται ότι και τα τρία νέα περιστατικά είχαν έρθει επίσης σε επαφή με το ζεύγος.

ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΙΤΗΣ/ΑΛΦΑ ΚΥΠΡΟΥ