Υπουργός Υγείας: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 μμ. - Όλα τα νέα μέτρα (vid)

Υπουργός Υγείας: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 μμ. - Όλα τα νέα μέτρα (vid)

Με αυστηρότερα μέτρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να συμμορφώσει τους πολίτες προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα αποφασίστηκαν στη διυπουργική συνεδρίαση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, νωρίτερα σήμερα μετά τα φαινόμενα ανυπακοής από τον κόσμο που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η Κύπρος μετρά 6 νεκρούς και 214 κρούσματα από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά και τα 35 νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 29/3 και τον ένα θάνατο.

Στα κατεχόμενα ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 64, ενώ το Σάββατο (28/3) σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος.

Τα μέτρα επιγραμματικά:

Συγκεκριμένα:

– Δικαίωμα εισόδου στη δημοκρατία χωρίς πιστοποιητικό θα έχουν μόνοι όσοι ταξίδεψαν για ιατρικούς λόγους ή είναι φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν περιορισμοί. Η ΚΔ θα ναυλώσει αεροπλάνο σε περίπτωση ανάγκης.

– Από αύριο 6 το πρωί απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.

– Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9:00 μμ μέχρι τις 6:00 πμ όλες τις μέρες πλην όσων κατέχουν το έντυπο βεβαίωσης κυκλοφορίας εργαζομένου.

– Η μετακίνηση του όποιου προσώπου (έντυπο Β ή SMS) μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο μία φορά τη μέρα.Το έντυπο Β θα αξιοποιείται μόνο από πολίτες άνω των 65 ετών. Όλοι οι υπόλοιποι θα στέλνουν SMS.

– Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (υπεραγορές, παντοπωλεία, mini market, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες) θα παραμένουν κλειστές την Κυριακή. Θα μπορούν να κάνουν delivery.

– Αναστέλλονται οι εργασίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Ο αριθμός προσώπων που θα επιβαίνουν ένα όχημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 πρόσωπα.

Αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 στα 300 ευρώ.

– Αξιοποίηση παρατηρητών της γειτονιάς για την εφαρμογή των μέτρων.

Το υπουργείο υγείας μελετάει ηλεκτρονική κατοίκον επιτήρηση σε όσους έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

– Το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο με αναλώσιμα που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες για το επίμαχο διάστημα και αν χρειαστεί θα γίνει νέα παραγγελία.

Κλείνοντας ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι πέραν των 200 ατόμων καθημερινά εξετάζονται από τα ιατρεία υγείας που έχουν δημιουργηθεί.

Τέλος, ευχαρίστησε τους ιατρικούς λειτουργούς και διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα τους αφήσουμε να εκτεθούν». Τους κάλεσε μάλιστα να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και όπως είπε, η «πολιτεία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της να τους στηρίξει».