Υπουργός Υγείας: Προτιμώ να σώσουμε ζωές και ας κατηγορηθούμε για τα μέτρα

Υπουργός Υγείας: Προτιμώ να σώσουμε ζωές και ας κατηγορηθούμε για τα μέτρα

"Κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα", επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τις απίστευτες εικόνες με ουρές έξω από τράπεζες.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νέα μέτρα, τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται αλλά και στην επάρκεια σε αναλώσιμα στα δημόσια νοσηλευτήρια.

"Αντιλαμβάνομαι ότι είναι σκληρά τα μέτρα αλλά προτιμώ να σώσουμε ζωές και ας κατηγορηθούμε για τα μέτρα" είπε στην εκπομπή ALPΗΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Πρόσθεσε πως δεν λήφθηκε ακόμη απόφαση για παράταση των μέτρων.

"Πολύ πιθανόν να παραταθούν, αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά. Αν δούμε ότι χρειάζεται να επεκταθούν αυτό θα πράξουμε".

Αναφερόμενος στα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού ο Υπουργός Υγείας είπε ότι όσοι υποβληθούν ενημερώνονται εντός 24 ωρών.

"Ο ΠΟΥ αναφέρουν την αναγκαιότητα να γίνονται περισσότερα τεστ. Το εγκεκριμένο είναι το λεγόμενο μοριακό τεστ που κάνει το ΙΝΓΚ, το ΓΝ Λευκωσίας, το ΓΝ Λευκωσίας και τώρα μπορούν και τα ιδιωτικά. Παγκόσμια υπάρχει έλλειψη στα αντιδραστήρια και κάθε χώρα λαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό. Η δυνατότητά μας είναι 500 με 600 ημερησίως".

Τόνισε ότι όσοι πολίτες παρουσιάσουν συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τον προσωπικό τους ιατρό.

"Εάν κάποιος θέλει προληπτικά μπορεί να αποταθεί στα ιδιωτικά αλλά και σε αυτά η δυνατότητά τους είναι περιορισμένη".

Ερωτηθείς για το μηχάνημα που ζήτησε η Κυβέρνηση από τις ΗΠΑ για να διενεργούνται περισσότερα τεστ ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι το αίτημα της Κύπρου δεν ικανοποιήθηκε. Αναφερόμενος στα φάρμακα είπε,

"Κάποια φάρμακα είναι σε πειραματικό στάδιο, κάποια άλλα που φαίνονται ότι έχουν αποτελέσματα, υπάρχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από 14 επιστήμονες και χθες έχουν θεσμοθετήσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο για ενήλικες και παιδιά, τα φάρμακα τα οποία είθισται να παίρνει κάποιος υπάρχει επάρκεια στην Κύπρο. Για τα φάρμακα που μπορεί να επιδράσουν στη συμπτωματολογία υπάρχει επάρκεια έγινε ήδη μια συμφωνία με 12 φαρμακεία για να τα έχουν σαν απόθεμα, οι προσωπικοί ιατροί θα τα συνταγογραφούν, όλα αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα".

Η δυνατότητα για περιστατικά κορωνοϊού όπως είπε είναι 120 κλίνες.

"Θα ανεγερθεί μια νέα αίθουσα στο ΓΝ Λευκωσίας που θα εξυπηρετήσει περίπου τέτοιες 20 κλίνες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 άτομα στις ΜΕΘ, άρα υπάρχει επάρκεια".

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα επανέλαβε ότι οι πολίτες πρέπει να πειθαρχήσουν.

"Αντιλαμβάνομαι ότι κόσμος που στήριζε την προσπάθεια "τιμωρείται" αλλά για να λειτουργήσουν αυτά τα μέτρα, πρέπει όλος ο κόσμος να πειθαρχήσει. Όταν λαμβάναμε 130 χιλιάδες αιτήματα την ημέρα, την ιχνηλάτηση μετά από ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό ανακαλύπταμε 10-15 επαφές, αυτό σημαίνει ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα. Άρα ο κόσμος κάπου δεν πειθάρχησε. Δεν πρέπει να έχουμε την πλειοψηφία του κόσμου αλλά όλη την κοινότητα".

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψει πότε θα αρθούν τα μέτρα.

"Το πότε θα αρθούν αυτά τα μέτρα δεν έχει σημασία, αν πειθαρχήσουμε πιο γρήγορα θα βγούμε. Σε αυτή τη πανδημία δεν υπάρχει κακό σενάριο, όλα είναι κακά σενάρια. Λάβαμε έγκαιρα μέτρα αλλά όταν έχει να κάνεις με έναν αόρατο ιό όσα μέτρα λάβεις μπορεί να ξεφύγει. Αυτή τη στιγμή μπορεί να κυκλοφορούν 10 ορφανά κρούσματα και μπορεί να γίνεται διασπορά του ιού".