ΥΠΑΜ για τα μέτρα στα στρατόπεδα: «Δεν είμαστε ψυχροί εκτελεστές»

ΥΠΑΜ για τα μέτρα στα στρατόπεδα: «Δεν είμαστε ψυχροί εκτελεστές»

Στα μέτρα κατά του κορωνοϊού που λαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά μίλησε στην εκπομπή «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως είναι πρωτόγνωρες οι στιγμές και πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ζωής των πολιτών μας και της υγείας των εθνοφρουρών και των στελεχών. Σχολίασε το γεγονός πως υπάρχει μια δυσκολία αφού από την μια μιλούμε για περιορισμό και από την άλλη έχουμε να διαχειριστούμε τις συνθήκες στα φυλάκια ή στα στρατόπεδα, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσωπικού.

Ακολουθούνται όλες οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας και έχουν ανασταλεί οι ασκήσεις και οι εκπαιδεύσεις, ωστόσο το ποσοστό ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρείται.

Ο Υπουργός ενημέρωσε πως υπάρχουν στρατιώτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που παραμένουν στο σπίτι τους και ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικά με τους εξοδούχους έχει καταρτιστεί σχέδιο, είπε ο κ. Αγγελίδης. Οι έξοδοι γίνονται εβδομάδα με εβδομάδα, μια εβδομάδα στο σπίτι και μια εβδομάδα παραμονή στο στρατόπεδο.

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο ΥΠΑΜ, αντιμετωπίζονται όλα τα πιθανά σενάρια, από την μια για εθνοφρουρούς ή στελέχη που μολύνθηκαν εκτός στρατοπέδου ή για αυτούς που μολύνθηκαν εν υπηρεσία. Με αυτό το σύστημα δίνεται μια χρονική περίοδος ασφάλειας, με άλλα λόγια υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση μόλυνσης.

Στο πρόσφατο παρελθόν, όπου υπήρχαν ύποπτα κρούσματα, η ΕΦ είχε προχωρήσει σε καραντίνα στρατοπέδου.

Σχετικά με τα στελέχη που βρίσκονται εκτός Κύπρου, όπως για παράδειγμα σε Σχολές στην Ελλάδα, ο Σάββας Αγγελίδης ανέφερε πως ο Α/ΓΕΕΦ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με το ΓΕΕΘΑ. Στις Παραγωγικές Σχολές, με διαταγή, παραμένουν μέσα όσοι φοιτούν και ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Κυπρίων σπουδαστών, αφού ακολουθείται κανονικά μερικό πρόγραμμα. Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν από το ΓΕΕΘΑ, τότε και το ΓΕΕΦ θα πράξει ανάλογα. Ο ΥΠΑΜ έστειλε το μήνυμα να μην υπάρχει ανησυχία για αυτό το προσωπικό αφού είναι από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για επιστροφή.

Σχετικά με τους θαλάμους των στρατιωτών στα στρατόπεδα, ανέφερε πως τηρούνται όλες οι οδηγίες για υγιεινή από την πρώτη στιγμή. Το ΥΠΑΜ έχει καταρτιστεί επιτροπή διαχείρισης αυτής της κρίσης, είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας πως το Υγειονομικό είναι σε συνεχή επικοινωνία με το ΓΕΕΦ.

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, αποτέλεσμα των υπουργικών διαταγμάτων με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας, στα οποία ο Στρατός καλείται να συνδράμει την Αστυνομία, ο ΥΠΑΜ ανέφερε πως αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να διαχειριστούν ως Υπουργείο.

Η εμπλοκή της ΕΦ βοηθά στην επιτήρηση και συμμόρφωση των πολιτών και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται οι πολίτες να δουν στρατιώτες με όπλα. Οι στρατιώτες δεν πάνε ενάντια στους πολίτες μας, υπογράμμισε εμφαντικά ο ΥΠΑΜ, αλλά συμβάλλουν στην τήρηση της δημόσιας τάξης στο πνεύμα των σχετικών διαταγμάτων.

Από την άλλη, τόνισε πως σε τέτοιες συνθήκες, όπως και στις περιπτώσεις τρομοκρατίας, δεν είναι ασύνηθες να βλέπουμε στρατό στον δρόμο.

Πρόσθεσε πως η συνδρομή της ΕΦ είναι σε ανθρώπινο δυναμικό και μέριμνα. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεννόηση με τον Επίτροπο Εθελοντισμού για βοήθεια σε θέματα διοικητικής μέριμνας.

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε πως η σημασία αυτών των μέτρων είναι στην διασφάλιση του δικαιώματος της ζωής και κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν πως αυτά είναι προσωρινά μέτρα και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει σκοπός από πλευράς εξουσίας για δημιουργία αναστάτωσης στην καθημερινότητά τους. Δεν είμαστε «ψυχροί εκτελεστές», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.