Κολιού: Μέτρα μέχρι τέλος Απριλίου

Κολιού: Μέτρα μέχρι τέλος Απριλίου

Η μέχρι στιγμής κατάσταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το τι μέλει γενέσθαι, σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη. 

Επιπλέον, συζητήθηκε για τις μάσκες, αν θα έπρεπε να ενθαρρυνθεί η χρήση, κάτι που θα εξετασθεί και από τα αποθέματα που υπάρχουν.

Οι επόμενες μέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» θα δείξουν αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση.

Η κρισιμότητα της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει από τις εξετάσεις σε Πάφο και Αραδίππου.

Την κατάσταση σχετικά με τα μέτρα κατά του COVID19 εξετάζει και αξιολογεί η διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. «Θα υπάρξει μια αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται», ανέφερε ο κ. Κούσιος.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 446, καθώς επιβεβαιώθηκαν 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Παράλληλα, ένας ακόμη 76χρονος ασθενής έχασε τη ζωή του λόγω σοβαρού ιατρικού ιστορικού.

Πρόκειται για άντρα 76 ετών με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Κατόπιν τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον Covid-19 ανέρχεται σε 14, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 παραμένουν 9, 7 άντρες και 2 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66.

Είναι αναγκαίο τα μέτρα περιορισμού να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι πως δεν είναι ασφαλές να σταματήσουν τα μέτρα πριν να υπάρξει σαφής μείωση.

Η κ. Κολιού, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι χρειάζεται περίπου ακόμα μια εβδομάδα για να φανεί η εικόνα, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, ενώ εκτιμά ότι ακόμα και μείωση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα να σημειωθεί, θα πρέπει τα μέτρα να συνεχίσουν μέχρι σχεδόν να εξαφανιστούν.

Η κ. Κολιού τόνισε ότι «πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή την κατάσταση, να δείξουμε υπομονή και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα αυστηρά αυτά μέτρα», σημειώνοντας πως «πρέπει ο κόσμος να βρει τρόπο να συμβιβαστεί με τα μέτρα και να τα δεχτεί, αφού καταλαβαίνουμε όλοι τη χρησιμότητα τους».

Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει η μείωση των κρουσμάτων, που καταγράφηκε χθες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες και αν εκφράζονται ελπίδες σε μια αντιστροφή της τάσης, η κ. Κολιού ανέφερε ότι «δικαιούμαστε να ελπίζουμε», ωστόσο, πρόσθεσε πως «αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, αφού ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση». «Δεν έχουμε αρκετές διαδοχικές μέρες, για να πούμε ότι είναι σαφής η μείωση. Δεν μπορείς με μία φορά να το θεωρήσεις δεδομένο και σίγουρο», ανέφερε.

Επίσης, εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το γεγονός της καταγραφής περιστατικών εντός νοσοκομείων και συγκεκριμένα στο προσωπικό.