Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Παράταση μέτρων μέχρι 30 Απριλίου

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Παράταση μέτρων μέχρι 30 Απριλίου

Tις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοινώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο τα μέτρα που λήφθηκαν μας επιτρέπουν να βλέπουμε ακτίδα φωτώς, ωστόσο δεν επιτρέπεται η χαλάρωση.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν:

– Παράταση περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν αποφασιστεί

– Ως προς τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας αποφασίστηκε σταδιακά η επιστροφή όσων διαμένουν σε πανεπιστημιακές εστίες και είναι πρωτοετείς ή σε foundation courses, πολιτών που εργαζόταν στο εξωτερικό αλλά έχουν χάσει τη δουλειά τους, πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ανθρωπιστικούς λόγους να επιστρέψουν, πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ανθρωπιστικούς λόγους να επιστρέψουν.

– Θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικές εξετάσεις όπως αυτές που έγιναν στην Πάφο και σε άλλες επαρχίες.

– Κρατική στήριξη των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Δηλώσεις Υπουργών:

Υπάρχει ένας γενικός προγραμματισμός για την επιστροφή όσων συμπατριωτών μας το επιθυμούν, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 16.668 συμπατριώτες μας σε 120 χώρες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η “ιεράρχηση είναι να σώσουμε ζωές αγαπημένων μας”.

Αναφερόμενος στην κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις είπε “δεν θα δώσουμε σεντ στις τράπεζες, βρισκόμαστε σε πορεία διαλόγου με όλα τα κόμματα, 22 χώρες στην ΕΕ έχουν εφαρμόσει τέτοια σχέδια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι έχουν παραληφθεί πέντε τόνοι χλωροκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουμε δεσμεύσει ήδη ποσότητες που επαρκούν για 240 χιλιάδες ασθενείς και υπάρχει επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες μας.

Δήλωσε επίσης ότι σήμερα ανακοινώθηκε η επέκταση των μέτρων, ωστόσο «έχουμε προγραμματίσει πως θα γίνει σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα».

Ερωτηθείς για το πόσο δύσκολη θα ήταν η εισαγωγή μασκών ή να κατασκευαστούν στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «το δεύτερο δεν κατέστη δυνατόν γιατί οι συγκεκριμένες μάσκες δεν μπορούν να κατασκευαστούν στην Κύπρο λόγω προδιαγραφών».

Για το πόσους φοιτητές μπορούμε να δεχθούμε, ο Υπ. Υγείας είπε ότι αυτό εχει να κάνει με τις διαθέσιμες κλίνες σε καραντίνα και η εξυπηρέτηση αυτών των ατόμων. «Η δυνατότητές μας είναι περίπου 1000 άτομα ανά 15ήμερο. Αλλά αυτό αλλάζει από μέρα σε μέρα», σημείωσε.

Ολόκληρη η ομιλία ΠτΔ

Αυτούσια η δήλωση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Παρουσιάζουμε αυτούσια τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού:

Η σημερινή παρέμβαση στόχο έχει την ενημέρωση σας σχετικά με τα μέχρι σήμερα  αποτελέσματα των μέτρων που έχουν  υιοθετηθεί για καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα για να σας ενημερώσω για μια σειρά μέτρων που σήμερα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δείτε επίσης:

Παράταση Οικονομικής στήριξης μέχρι τις 12 Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των μέτρων, χωρίς ποτέ να θέλω να καλλιεργώ αδικαιολόγητη αισιοδοξία, αναφέρω πως με βάση και τις εκτιμήσεις της  επιστημονικής ομάδας, τα μέτρα που λάβαμε αποδίδουν και διαφαίνεται ακτίδα φωτός. Επαναλαμβάνω, απλώς ακτίδα φωτός.

Την ίδια στιγμή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές πως δεν μας επιτρέπεται η όποια παρέκκλιση  ή τυχόν χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί, καθώς μια αντίθετη ενέργεια θα οδηγούσε, σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή,  με καταστροφικές συνέπειες.

Για τούτο και οι σημερινές αποφάσεις της Κυβέρνησης εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο που έχω προδιαγράψει.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των μέτρων, ήταν η εξουδετέρωση των εισαγομένων κρουσμάτων από το εξωτερικό.

Το πιο οδυνηρό ίσως μέτρο ήταν η απόφαση για αποτροπή επιστροφής των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Στόχος δεν ήταν άλλος παρά η προστασία τόσο των ιδίων των φοιτητών όσο και του συνόλου των πολιτών, από μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εισαγωγή και διασπορά νέων κρουσμάτων.

Η έγνοια μας για προστασία και βοήθεια των νέων μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι δεδομένη και αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών να τους ενισχύσει οικονομικά, αλλά και μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο,  να τους παράσχει ιατρική, φαρμακευτική και άλλη βοήθεια αναλόγως των αναγκών του κάθε φοιτητή.

Την ευθύνη έφερε το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέλαβε και το βάρος εκπόνησης ενός σχεδίου ασφαλούς, σταδιακού επαναπατρισμού των όσων επιθυμούν να επιστρέψουν, είτε φοιτητών είτε εργαζομένων.

Στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθορίζονται λεπτομερώς τόσο οι αριθμοί όσο και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής, ενώ έχουν καθοριστεί και τα αυστηρά μέτρα αποτροπής διασποράς νέων κρουσμάτων και προστασίας του συνόλου. Λεπτομέρειες θα αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η δεύτερη δέσμη αποφάσεων αφορά πρόσθετα μέτρα διασφάλισης των εισοδημάτων και της εργασίας, με τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά και των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Η σημερινή εξαγγελία των νέων μέτρων υποδηλοί την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε την δυνατότητα μιας δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των όσων μέτρων έχουν κατά καιρούς αποφασισθεί είτε από τον Υπουργό Υγείας είτε από τους καθ’ ύλην Υπουργούς με διατάγματα. Η σημερινή απόφαση είναι χωρίς καμία εξαίρεση για τις γιορτές του Πάσχα, το τονίζω.

Είναι αυτονόητο πως τα μέτρα καλύπτουν και τις όποιες συναθροίσεις για εορτασμό των εθίμων της Ανάστασης.

  1. Όσον αφορά τον επαναπατρισμό των συμπολιτών μας, πέραν των ήδη υφιστάμενων κατηγοριών για τις οποίες ήδη έχει δρομολογηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο, αποφασίσθηκε σήμερα η σταδιακή επιστροφή Κύπριων πολιτών που εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

(i)              Όσων  διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

(ii)           Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

(iii)          Πολιτών που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

  • Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν,
  • Είναι λήπτες ή δότες οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και
  • Ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω πως οι αποφάσεις για επαναπατρισμό των όσων κατηγοριών έχουν προαναφερθεί, Κύπριων συμπολιτών μας ή άλλων που έχουν καθοριστεί θα λαμβάνονται στην βάση της επικρατούσας κατάστασης και της απαραιτήτου γνώμης των επιστημονικών συνεργατών της Κυβέρνησης,

  1. Για προληπτικούς σκοπούς αντιμετώπισης της πανδημίας, αποφασίσθηκαν:

(i)      Η διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά Επαρχία, με βάση τις υποδείξεις της επιστημονικής ομάδας. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στην Πάφο.

(ii)     Διεξαγωγή τις επόμενες των ημερών 20.000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων, σε άτομα, τα οποία με βάση τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής Φρουράς.

(iii)     Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσοι, με βάση το πρόγραμμα σταδιακού και ελεγχόμενου επαναπατρισμού, θα επιστρέψουν στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα – είναι η δεύτερη δέσμη- αποφασίσθηκε η παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020.

Επιπρόσθετα, για περίοδο τεσσάρων μηνών, μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων στη βάσει σχετικών κριτηρίων όπως με λεπτομέρεια θα αναπτύξει ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη που σοφά ανέφερε πως «δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί», θα έλεγα πως σήμερα δεν κινδυνεύει ο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια η ζωή μας.

Για αυτό και δεν πρέπει να υποκύψουμε στις δυσκολίες που χωρίς αμφιβολία τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει.

Αυτό που θέλω να γνωρίζετε είναι πως η διάρκεια ισχύος τους, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πόσο με αυστηρότητα υπομένουμε τη δυσφορία που προκαλούν.

Γνωρίζω πως τα μέτρα θα είναι οδυνηρότερα τούτες τις μέρες του Πάσχα, που θα γιορτάζαμε,  με τους αγαπημένους μας. 

Αυτό που θέλω, είναι όταν θα βρεθούμε, χωρίς περιορισμούς στο επόμενο γιορταστικό τραπέζι, να μη λείπει κανένα από τα παιδιά μας, κανένας από τους γονιούς, κανένας παππούς ή γιαγιά.

 Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε περάσει ανάλογες ή και χειρότερες δοκιμασίες.

 Εάν καταφέραμε να επιβιώσουμε είναι γιατί όλοι μαζί όταν δοκιμαστήκαμε χάρις στο πείσμα και την αποφασιστικότητα μας, κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δοκιμασίες και να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί.

 Ούτε τυχαία είναι τα όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται.

Για αυτό και θέλω θερμά να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία  των συμπολιτών μας που με την ωριμότητα που επιδεικνύουν, πειθαρχούν στα μέτρα και  ταυτόχρονα δίνουν μαθήματα σε όσους αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας.

Αυτή την ώρα απαιτείται να φανούμε για άλλη μια φορά το ίδιο δυνατοί προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένεια, τους αγαπημένους μας, αλλά και τον εαυτό μας.

Κάθε μέρα που περνά και τα κρούσματα είναι λιγότερα, μας φέρνει πιο κοντά στην ημέρα που θα επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς της ρυθμούς.

Για τούτο, για άλλη μια φόρα απευθύνω έκκληση προς όλους: Παραμείνετε στα σπίτια, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε.