Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από την καραντίνα - Συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για τον κορωνοϊό

Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από την καραντίνα - Συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για τον κορωνοϊό

Συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή για τον κορωνοϊό, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να οριστικοποιήσει την πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των πολιτών.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αρμόδια Διυπουργική επιτροπή σε σύσκεψη, αύριο Τρίτη ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει την Τετάρτη, 29 Απριλίου, για την λήψη σχετικών αποφάσεων.

Ο μονοψήφιος αριθμός των νέων κρουσμάτων και χθες, οδήγησε την επιδημιολογική ομάδα στο ν΄ ανάψει «πράσινο φως», για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, «μετά και τα σημερινά ενθαρρυντικά στοιχεία, συμπληρώνεται μια αξιόπιστη επιδημιολογική εικόνα που μας επιτρέπει να οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι μπορούμε πλέον να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί ότι με τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας ανοίγει ο δρόμος για την χαλάρωση των απαγορεύσεων τις επόμενες μέρες. Να μας επιτρέψετε να μην μπούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί θέλουμε πρώτα να ενημερώσουμε αναλυτικά την πολιτική ηγεσία, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τις αποφάσεις». 

Τα ευχάριστα νέα ανοίγουν το δρόμο για το επόμενο βήμα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Σε ανάρτησή του, στον λογαριασμό του στο twitter, ο κ. Ιωάννου έγγραψε επίσης ότι «έχουμε πλάνο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επιστροφή στην κανονικότητα».

Ο ΥΠΟΙΚ, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι η διυπουργική Επιτροπή θα λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα, επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά, που θα παρουσιαστούν από την επιδημιολογική ομάδα και τη συμβουλευτική επιτροπή.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να γίνει σε τέσσερις φάσεις.

Κάθε φάση αναμένεται να αρχίζει μετά από πάροδο δύο εβδομάδων, οπότε και θα αξιολογείται η κατάσταση από τους ειδικούς. Αν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα τότε θα υπάρχει επαναφορά στα μέτρα για προστασία του κοινού.

Νοείται ότι σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής από το κοινό.